Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

«Товариш Жан» відкриває обличчя

У США вийшла книга про знаменитого радянського перебіжчика

У США вийшла книга, яка розповідає про найзнаменитішого і, як вважає автор, високооплачуванішого перебіжчика з СРСР і Росії — офіцера КДБ (а потім і СВР) Сергія Третьякова, що працював на ЦРУ.

Автор книги «Товариш Ж.»: неоприлюднені секрети головного російського шпигуна в Америці після закінчення холодної війни» — Піт Ерлі, книги якого про шпигунський осередок Джона Уолкера і про Олдріче Еймсе критика раніше високо оцінила, пише The Washington Times.

«Товариш Жан» — кличка Третьякова в КДБ. Хоча ЦРУ і ФБР допомогли Ерлі встановити первинний контакт з Третьяковим, ці відомства потім усунулися і дозволили перебіжчикові самому повідати свою історію в усних інтерв’ю, записаних на диктофон (всього вийшло 126 годин).

Ніякого офіційного впливу на кінцевий текст книги спецслужби не зробили. А в інтерв’ю знайшлося місце не тільки для серйозних викриттів, але і для байок про пияцтво і розпусту в КДБ і СВР, пише Inopressa.ru.

З 1995 по 2000 рік полковник Третьяков був головним агентом СВР в Сполучених Штатах: як нью-йоркський резидент він керував приблизно 60 агентами, які діяли проти США і їх союзників в ООН. У 2000 році він перебіг до американців, проте ЦРУ досі не уточнює, коли саме він почав на них працювати. Ерлі приводить термін лише приблизно — «декілька років».

Не бажаючи сповіщати СВР про те, які саме таємниці розкрив Третьяков, співробітники розвідки, яких проінтерв’ював автор, не вдавалися в деталі діяльності майбутнього перебіжчика.

Матеріали Третьякова використовувалися під час підготовки приблизно 400 доповідей розвідки, які розповсюджувалися у вищих сферах, — навіть у Білому домі. Він назвав імена людей — дипломатів, учених, держслужбовців і інших — які шпигували на Раді у Манхеттені, в ООН і в Канаді, де Третьяков працював до переїзду в США.

Він також допомагав зрозуміти хід думок президента Бориса Єльцина під час дебатів про розширення НАТО, військових кампаній в Косово і інших місцях. Він виклав таємниці про радянські секрети ремесла СВР, які зіграли безцінне значення для контррозвідки США.

Третьяков був визнаний цінним перебіжчиком — у прямому розумінні цього слова. За словами одного із співробітників ФБР, він «отримав грошову винагороду, яка набагато перевищує отриману будь-ким з колишніх радянських шпигунів».

Зараз Третьяков і його дружина Хелен володіють будинком, який коштує 600 тисяч доларів, і живуть на свої інвестиції.

Дочка Третьякова Ксенія закінчила магістрат одного з університетів «Ліги плюща» (престижних і старовинних університетів на Східному узбережжі США).

При цьому Третьяков стверджує, що після переходу на американську сторону ні про що не просив, а Сполучені Штати винагородили його за власною ініціативою.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com