Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Київ знову дерибанять

У список нових земельних резервів Леоніда Черновецького потрапили Жуків острів, урочище Муромець, околиці Музею народної архітектури і побуту в Пирогово.

На початку серпня столична міськрада ухвалила резонансне рішення, перевівши в розряд житлової забудови 1,8 тис. га рекреаційних, заповідних і сільськогосподарських земель. Наступним кроком столичних властей стане рішення Київради про передачу унікальних київських наділів під забудову приватними котеджами.

Схоже, команда міського голови, побоюючись можливої зміни влади, поспішає доділити київську землю до парламентських виборів, відводячи під забудову всі «порожні», із її точки зору, території. На початку серпня столична містобудівна рада одноголосно прийняла ряд безпрецедентних рішень про зміну цільового призначення 1,8 тис. га унікальних київських земель, привласнивши їм статус житлової забудови. Отримавши згоду першої інстанції, від якої залежить містобудівна політика, команда Леоніда Черновецького готується до наступного, останнього кроку. Більшість імені мера збираються роздати ділянки в ході чергової сесії міськради, призначеної на 22 серпня. Зокрема, міськрада ухвалила рішення про зміну цільового призначення 22 ділянок в зеленій зоні Деснянського і Голосіївського районів столиці. Площа кожного з них складає від 40 до понад 100 га. Містобудівне обгрунтування передбачає котеджну забудову ландшафтних заповідників Жуків острів і урочище Муромець, малоповерхове будівництво на всій території навколо музею в Пирогово.

Згідно з затвердженою міськрадою концепцією забудови Жукова острова на його території планується звести велику кількість будинків уздовж річки Вита. Будівництво котеджів передбачається і на землях з боку заток Дніпра (вся прибережна зона Жукова острова, що виходить до острова Водників). Крім того, особняки розкинуться між річками Коник і Вита, а також в прибережній смузі з боку озера Коник. Одночасно планується узаконити і всі існуючі нелегальні будови на острові.

Ще однією територією під забудову, згідно з масштабним планам міських властей, стало урочище Муромець, розташоване між Дніпром і Десенкою. Міськрада вирішила, що ця земля буде щільно забудована котеджами і таунхаусами. Крім того, житло передбачається зводити на ділянці між Деснянським водозабором і затокою Доманя.

Міськрада схвалила також плани міських властей по забудові південної частини Голосіївського району. Котеджі збираються звести на сільськогосподарських землях навколо Чапаєвки, заповідників Лісники, Козачий і уздовж озера Заспа. Тут планується віддати під будівництво сотні гектарів території, частина з якої — заповідна.

Не менш скандальне рішення було ухвалене і щодо освоєння околиць Пирогово. Згідно з містобудівним обгрунтуванням забудови цих земель Музей народної архітектури і побуту в Пирогово з трьох боків буде оточений щільною стіною приватних особняків, що не тільки позбавить його всякої можливості для подальшого розвитку, але і зробить проблемним під’їзд до нього. Всього ж поблизу селища Пирогово пропонується забудувати приватними будинками понад 20 га.

Така масштабна роздача рекреаційних і заповідних зон Києва під забудову співпала за часом із зміною керівництва ГКП «Плесо», в управлінні якого знаходяться дніпровські острови, прибережно-захисні смуги і водоймища. В середині липня голова КМДА Леонід Черновецький підписав розпорядження (яке не афішувалося в офіційних джерелах) про звільнення з посади директора ГКП Миколи Щепца і про призначення на це місце його колишнього заступника Ігоря Смикуна. Нагадаємо, в квітні поточного року міські власті розвернули справжню війну проти екс-керівника «Плеса», яке не погоджувалося покинути пост за власним бажанням. Микола Щепец стверджував, що його відставка спричинить умисне банкрутство підприємства чиновниками і масову роздачу під забудову заповідних і рекреаційних зон.

Першу спробу вивести з управління «Плеса» найбільш ласі території міське керівництво зробило на початку квітня. Тоді перший заступник голови КМДА Денис Басс підписав розпорядження, яким ГКП фактично перетворювалося на структуру-пустушку. Столичні власті розпорядилися зняти з балансу підприємства і передати в управління «Київжитлоспецексплуатації» (організація, яка розпоряджається комунальним майном, містом, що здається, в оренду) ряд об’єктів: пляжі «Молодіжний» на острові Долобецький в Гідропарку і «Корчевате», прибережні зони в затоках Оболонь і Галерний, рятувальні станції на озері Тельбін, частину території на Жуковому острові й інші об’єкти. Але тоді наміри чиновників натрапили на опір керівництва «Плеса» і були зупинені.

Тепер заважати столичним властям, схоже, нікому. «Справа не в тому, хто знаходиться в кріслі директора підприємства. Головне, що сьогодні ними просто ніхто не керує: всі землевідведення здійснюються без жодного узгодження з ГКП «Плесо». Наскільки мені відомо, підприємство продовжують планомірно банкрутувати. Сьогодні я чітко можу сказати, що в другому кварталі «Плесо» вперше зазнало таких втрат, яких ніколи не було», — заявив Микола Щепец.

На думку відставного керівника ГКП, передача під забудову Жукова острова перш за все нанесе непоправної шкоди природі. «Якщо забудувати територію Жукова острова, обмежену нижньою течією річки Вита в північній частині, що примикає до острова Водників, і руслом річки Коник із заходу, Дніпровський природний коридор помре як такий. Реально тоді не залишається вільної землі для дикої природи над Дніпром», — вважає пан Щепец.

Його точку зору розділяє і архітектор Євгеній Лішанській. «Масштабне будівництво на острові нових котеджів припускає намивання і насип величезних територій, і якщо пісок для цього братиметься тут же (завозити його дорого і нізвідки), то на природі острова можна буде поставити жирний хрест», — переконаний він.

«То ж можна сказати і про перспективи забудови урочища Муромець, яке є унікальним ботанічним заповідником. Фактично це єдиний шматочок заплавних дібров і лугів на лівому березі Дніпра», — резюмував Микола Щепец, додавши, що не здивується, якщо протягом двох-трьох місяців услід за Жуковим островом, Муромцем й іншими унікальними зонами Київрада пустить з молотка практично всі прибережно-заповідні землі.

За матеріалами ЗМІ

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com