Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ЗВЕРНЕННЯ ДЕЛЕГАТІВ XI 3’ЇЗДУ НАЦІОНАЛЬНОЇ СПІЛКИ ЖУРНАЛІСТІВ УКРАЇНИ

До лідерів політичних партій і блоків
До членів Національної спілки журналістів України
До всіх працівників преси, телебачення і радіо

Шановні керманичі політичних сил держави, шановні колеги!

Після першого Майдану наприкінці 2004 року на обрії української журналістики замайоріла надія на те, що у нашій державі нарешті запанує свобода слова, журналісти зможуть без страху, чесно і неупереджено виконувати свій професійний обов’язок.

Та ейфорія тривала недовго. Сьогодні місцеві ради й адміністрації у Дніпропетровській, Харківській, Київській, Полтавській, Черкаській, Чернігівській, Рівненській, Вінницькій, Хмельницькій та інших областях намагаються викинути трудові колективи з числа співзасновників газети, перепрофільовують редакції у якісь інформаційні центри, нав’язують редакторам контракти, хоча це суперечить ухвалі Конституційного Суду від 9 липня 1998 року, намагаються забрати редакційні приміщення.

Замінюють керівників засобів масової інформації — редакторами районних газет стали вчитель фізкультури, фермер, пенсіонер міліції.

І таке ставлення до засобів масової інформації характерне для різних політичних об’єднань — чи то «Наша Україна», чи то Партія регіонів, чи то БЮТ. Це яскраво продемонстрували події у Дніпропетровській обласній раді, де зняли редактора обласної газети «Зоря», високопрофесійного журналіста Вадима Климентьєва.

Ще 16 листопада Національна спілка журналістів України звернулася до Голови Верховної Ради України Олександра Мороза із закликом оголосити мораторій на відчуження приміщень, майна і зміну керівників комунальних засобів масової інформації до прийняття Закону України щодо реформування державних і комунальних ЗМІ. Але за цей документ, якого з нетерпінням чекають наші колеги на місцях, так і не проголосували у парламентській залі.

Наш з’їзд , сповнений бажання зробити все для незалежної діяльності засобів масової інформації і журналістів, закликає лідерів політичних партій і блоків вплинути на своїх представників у місцевих радах і органах виконавчої влади, аби ті негайно припинили переслідування журналістських колективів, скасували всі рішення про відчуження приміщень, виведення трудових колективів з числа засновників, перетворення редакцій у якісь інформаційні структури.

Саме реакція на наш заклик людей, які взяли на себе велику відповідальність, очоливши політичні сили, свідчить про рівень їхньої відданості основоположним засадам демократії — свободі слова, неупередженій діяльності засобів масової інформації і журналістів.

Ми закликаємо Генерального прокурора України зобов’язати місцеві органи прокуратури скрупульозно перевірити, як ради й адміністрації дотримуються законодавства у сфері ЗМІ.

Ми закликаємо всі політичні сили, які братимуть участь у майбутніх виборах, не втягувати засоби масової інформації і наших колег у протистояння.

Шановні колеги!

Наша професія накладає на нас особливу відповідальність перед суспільством.

Ми закликаємо всіх вас у передвиборних перегонах суворо дотримуватися українського законодавства, бути об’єктивними, неупередженими до всіх суб’єктів виборчого процесу.

Делегати XI з’їзду Національної
спілки журналістів України

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com