Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Грузія подає до суду на Росію

Грузія подала до Європейського суду з прав людини позов проти Росії. Його зареєстровано у вівторок, 27 березня.

У ньому Росію звинувачено в систематичному порушенні прав і свобод грузинських мігрантів під час депортації, що її російська влада активно здійснювала наприкінці минулого року.

Грузія розглядає торішню депортацію як виселення за національною ознакою. «Основою для цієї заяви стало грубе порушення прав людини під час процесу депортації з Росії (2006 рік) громадян Грузії», — зазначається в поширеному в понеділок у Тбілісі повідомленні Мін’юсту.

Грузинська сторона стверджує, що загалом незаконно було депортовано дві тисячі громадян Грузії (до того ж сім осіб померли під час депортації), а восени 2006 року, в період загострення відносин між Москвою і Тбілісі, — близько 5 000. 

Парламентський секретар уряду Грузії Георгій Хурошвілі заявив журналістам, що «грузинська сторона протягом тривалого часу збирала докази». До Страсбурга, за його словами, «надіслано п’ять шухляд з матеріалами про депортацію з Росії».

Тим часом Москва заявила, що позов Грузії проти Росії в Європейський суд з прав людини в Страсбурзі не сприяє нор­малізації відносин між двома країнами. Як стверджує прес-секретар ФМС Костянтин Полторанін, з російської території виганяли тільки тих громадян Грузії, які перебували в РФ нелегально, із простроченими візами і без дозволу на трудову діяльність. «Не треба зайвих емоцій, — сказав він, — громадяни Грузії є основними порушниками російського міграційного законодавства. Ми вкрай здивовані реакцією грузинської сторони, адже Грузія позбавляє себе трудових ресурсів. Люди їдуть до РФ, щоб заробити на життя — це передусім проблема грузинської сторони створити їм нормальні умови, робочі місця на батьківщині. Росія ж готова прийняти трудові ресурси, але тільки на легальних умовах».

Перший заступник глави думського Комітету з міжнародних справ Леонід Слуцький заявив, що Москва подасть зустрічний позов. Зокрема зазначив: конфлікт почався після порушень прав російського громадянина, заарештованого в Грузії за звинуваченням у шпигунстві.

Депортація грузинів почалася після шпигунського скандалу, що вибухнув у вересні минулого року. Тоді Тбілісі звинуватив у шпигунстві кількох російських офіцерів. Невдовзі Москва почала широкомасштабну акцію з виявлення нелегальних мігрантів із Грузії. У підсумку сотні людей було виселено з Росії і відправлено на батьківщину. Тих, хто проживає в Росії легально, також не обійшла ця акція.

За матеріалами інтернет-видань

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com