Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

На святого Василя

Недавно у кіноконцертному залі «Україна» МАУП відбувся святковий концерт під назвою «На святого Василя до Нечепи Василя». У переповненій залі численні гості мали можливість ще раз почути виступ знаного кобзаря-лірника Василя Нечепи, керівника українського культурно-просвітницького центру МАУП, Заслуженого артиста України, Лауреата Національної премії імені Тараса Шевченка. Охочі мали можливість виступити та засіяти у день святого Василя.

Поезії Василя Симоненка та Василя Стуса читав Заслужений артист України Василь Обручов. Виступав поет Василь Довжик. Засівав Дід Мороз разом з колективом «Сузір’я» під керівництвом Галини Верховинець. Співав земляк Василя Нечепи — Заслужений артист України Григорій Двір­ський. Від Академії засівав з найкращими побажаннями проректор МАУП Володимир Ісаков.

Отак свій просвітницько-кобзарський рік розпочав кобзар-лірник Василь Нечепа. Співав прадавніх україн­ських пісень, колядок, щедрівок і пісень сучасних авторів.

Він переконаний: якщо вчасно гарно засіяти, то під осінь буде гарний врожай. Там, де не засівають, марно чекати врожаю. Тож нам, українцям, час уже засівати та мати здобутки.

А минулий 2006 рік для кобзаря-лірника Василя Нечепи був дуже знаменним, хоча і напруженим: йому присвоєно Шевченківську премію, вийшла друком у видавництві МАУП книга «В рокотанні-риданні бандур» про творця сучасної бандури, вчителя Василя Нечепи, Олександра Корні­євського. Співав кобзар-лірник і в Криму в Таврійському Університеті та Українському ліцеї, і в столиці України в Національній опері та Національній філармонії, у філармоніях Чернігівській та Житомирській, в Одесі, Умані, Рівному, Черкасах, Переяславі-Хмельницькому… Виступав перед студентами МАУП та студентами інших навчальних закладів.

Наприкінці року став дідом — син Роман з дружиною Наталкою подарували онучку Дарину.

За рейтингом Міністерства освіти та науки України, йому присвоєно звання кращого вчителя 2006 року. Свою відпустку Василь Нечепа відпрацював поміж двома океанами у Сполучених Штатах Америки.

9 листопада 2006 року в День української писемності та мови кобзар дав свій черговий благодійний концерт у переповненій залі засідань Уряду штату Оклагома (США). Переклад англійською мовою робила дочка Тетяна, яка допомагала в організації та реалізації таких складних кобзарських мандрів по всій Америці. Привітавши присутніх із завершенням демократичних виборів в Америці, Василь Нечепа нагадав про напис на пам’ятнику Тараса Шевченка, що у центрі Вашингтона, про те, що нам уже пора жити за Вашингтоном, за новим і праведним законом.

У своїх виступах кобзар-лірник демонструє звуки музичних інструментів з кісток мамонтів — ці інструменти було знайдено в Мезині на Чернігів­щині 1908 року, 15 000 років тому у нас уже грали на орнаментованих інструментах, пофарбованих червоною фарбою, — співає ведичні гімни, канти, псалми та пісні часів Трипільської культури, часів Держави Аратти, якій 7 500 років, козацькі пісні…

15 листопада кобзар-лір­ник провів великий концерт у Стенфордському університеті (США). Нова програма «Історія прадавньої держави України в її піснях» присвячена видатним землякам — 50-річчю від дня смерті Олександра Довженка та неперевершеному музичному майстру, кобзарю-віртуозу Олександру Корнієвському, який сто років тому створив сучасну концертну бандуру. Програма викликала зацікавленість. Тепер її розміщено на сайті університету та рекомендовано іншим навчальним закладам.

Англійською мовою програму вела професорка Леся Джербо — координатор україн­ської програми Стенфордського університету (США, Північна Каліфорнія). Представляла кобзаря-лірника професорка Нен­сі Колман — директору центру досліджень східно-європейських країн Стенфордського Університету.

Після завершення виступу, вдячний за високу довіру та підтримку у проведенні такого важливого заходу, кобзар-лірник подарував університету компакт-диск із звуками інструментів, зроблених з мамонтових кісток. Книгу про Мезинську стоянку (сто років цього відкриття будемо святкувати 2008 року). Подарував книгу «Кам’яна могила», збірку українських народних пісень, компакт-диски з програмами власного виконання та диски інших кобзарів України. На всіх своїх концертах Василь Нечепа презентував власну книгу «В рокотанні-риданні бандур» (Видавництво МАУП, 2006 р.) про нелегкий життєвий і творчій шлях Олександра Корнієвського. Подарував університету також відео-фільми про прадавню державу Аратту, про кобзаря-лірника Василя Нечепу (в записах телеканалу «Культура») та особливий подарунок — фільм «Земля» Олександра Довженка, який було представлено на кінофестивалі у Брюсселі. Концерт відбувся 15 листопада — саме цього дня 50 років тому перестало битися серце великого українця Олександра Довженка.

Після виступу у Стенфордському Університеті концерти відбулися також в університеті поблизу столиці Каліфорнії Девісі та Центральному університеті Оклагома-сіті штату Оклагома.

Всього за час кобзарських мандрів поміж океанами проведено 28 благодійних концертів. Завдяки Генеральному консулу України у Каліфорнії Миколі Точицькому, дочці кобзаря-лірника Тетяні — випускниці Центрального університету Оклагома-сіті, та вченому Стенфордського Університету Андрію Кунову розповіді про історію України та Міжрегіональну Академію управління персоналом на тому далекому континенті було донесено до багатьох українців та людей інших національностей. Студенти американських університетів зацікавилися Академією, пропонують організувати програму обміну студентами. А деякі школярі українського походження з Лос-Анжелеса та Хьюстона цікавляться можливістю вступу до МАУП.

Марія Нечепа,
студентка ІІІ курсу МАУП

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com