Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Німецькі націоналісти заявляють: «Наш час настав»

Німецька преса жваво обговорює суботній з’їзд НДП, вперше проведений у Берліні. За оцінками німецької преси, це була не тільки заявка на «закріплення» в політичному центрі країни, яку провідники націоналістів називають, як і в гітлерівські часи, «райхсхауптштадт» — «імперською столицею». Коментуючи праворадикальний з’їзд, «Шпігель» пише, що «НДП вважає свою прем’єру в Берліні сигналом. Заявлена мета — входження до рейхстагу на виборах до бундестагу 2009 року».

Виступаючи на з’їзді, переобраний голова НДП Удо Фойгт заявив: «Наш час настав. — І додав: — Ми хочемо одного разу керувати цієї країною». Нині НДП налічує 6000 членів. Вона має свої фракції вже в трьох земельних парламентах. (А в бранденбурзькому ландтазі прибічники екстремістських поглядів представлені партією мільйонера Герхарда Фрея Німецький народний союз — ННС.) Завдання «взяти бундестаг» керівники НДП планують здійснити на базі об’єд­нання всього праворадикального потенціалу. До вже існуючого «німецькому пакту» про взаємодію НДП і ННС вони прагнуть залучити «республіканців» та інші ідейно близькі партії та групи. Лібералів не на жарт тривожить зростання популярності НПД серед деяких прошарків населення.

Днями опубліковано спеціальне дослідження Лейпцизького університету. Відповідно до його даних, праворадикальні погляди властиві значній частині німецького суспільства. 40% бундесбюргерів вважають, що країна занадто перенаселена іноземцями. Майже 18% переконані, що вплив євреїв занадто великий. А 15% опитаних не бачили б нічого поганого у «фюрері із сильною рукою». Одночасно, за даними Федерального кримінального відомства, спостерігається зростання агресивності молодих націонал-радикалів. За дев’ять місяців року кількість пов’язаних з ними конфліктів збільшилася на 20%, а кількість насильницьких нападів, у результаті яких було поранено 375 чужинців, зросла порівняно з тим самим періодом минулого року з 85 до 522.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com