Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Двадцять років слухаємо «Воплі»

Знаєте, коли в довірливих, але критично налаштованих людей після помаранчевої ейфорії за­крався перший сумнів щодо виконання обіцянок Майдану та реальності очікуваних змін в усіх напрямах і сферах людської діяльності? Ще після концерту з приводу інавгурації Віктора Ющенка, під час якого ми побачили давно відомий набір стилів і виконавців (можна сказати, совково-кучмівський стандарт). Здавалося б, чому не запросити на цю визначну і справді, вірилося, доленосну подію гурт «В. В.» — всі, навіть далекі від захоплення музикою люди, одразу б зрозуміли, що зміни насправді настали. А оскільки цього не сталося, то повіяло неприємною прохолодою усвідомлення, що нічого не зміниться.

Власне, це був випадок матеріалізації ідеї. Точніше кажучи, невикористана її можливість. Погодьтеся, що сформувати ідеологіч­но новий склад учасників інавгураційної урочистості значно простіше, ніж під­няти розграбовану олігархічними кланами економіку, створити п’ять міль­йонів нових робочих місць чи домогтися вагомих зрушень бодай в одній галузі чи сфері життєдіяльності. Головне у цьому питанні — бажання, політична чи якась інша воля (якщо вона, звичайно, є). Словом, інавгураційний концерт наступного Президента України повинен розпочинати гурт «В. В.». Інакше — навіщо нам такі президенти?!

Цієї пори гурт «В.В.» на чолі з легендарним солістом Олегом Скрипкою святкує своє 20-річчя. Якщо перенести це на парламентські терміни, то «фракція» під ексцентричною назвою «Воплі Відоплясова» відпрацювала вже п’ять скликань і так само переможно, як і раніше, здобула чільне місце. Якщо порівнювати з президентським терміном правління, то соліст «В.В.» Олег Скрипка є безперечним лідером упродовж уже чотирьох термінів, тепер успішно балотувався на п’яту каденцію.

Не багато в Україні діячів у різних сферах громадського життя, які через 20 років можуть звернутися до загалу «Добрий вечір, любі друзі» — і це ні в кого не викличе кривої посмішки, відрази чи підозри в нещирості. Са­ме так привітався Олег Скрипка на своєму творчому вечорі, що відбувся в «Галереї Березницького» на Андріївському узвозі в Києві в рамках заходів святкування ювілею «Во­плів». Гурт, у репертуарі якого тільки одна пісня на політичну тему під назвою «Політ-рок», актуальний і донині.

Граємо ми
Музику днів
Граємо про те,
що в кожному
болить

Політ-рок,
Політ-рок!

Ми — вас
Рок! Рок!

У кармані шо?
У кармані шиш!
Разом заспіваємо усі
Політрок,
Політрок!
Що? Шиш!
Рок! Рок!

Ці злободенні слова підспівували Скрипці шанувальники «В.В» — і передпенсійного віку, і ті, кому ще не виповнилося двадцяти років.

«Якби знову був Майдан, Ви пішли б на нього?» — таким було одне із запитань невеличкої, але натхненної аудиторії на творчому вечорі. «Майдан-2 буде 22 чи то 27 листопада, — намагався пригадати день святкування річниці Помаранчевої революції Скрипка. — Але я на нього не піду — самі розумієте чому».

Очевидно, причина такої тривалої й незламної популярності «Воплів» у тому, що їм, образно кажучи, замовляють музику прості люди, а не політики. Хоча останні повсякчас хочуть бачити «В.В.» серед своїх підспівувачів. Ці діячі ніяк не можуть второпати, що музику замовляє і слухає народ. А стають найпопулярнішими та найдовше тримаються на сцені ті, хто найкраще відчуває і виконує це замовлення, а не розкручені нездари.

Легендарні «Воплі Відоплясова», наче чотири мушкетери, що замість шпаг тримають у руках музичні інструменти. Як колись, двадцять років тому, справжні лицарі української культури. Щоправда, з тих часів склад учасників групи трохи змінився. Олег Скрипка, Олександр Піпа та Сергій Сахно — незмінні учасники гурту від його початку. Натомість 1997 року замість Юрія Здоренка, який пішов іншим творчим шляхом (створив новий творчий колектив під назвою «Борщ») до групи увійшов гітарист Євген Рогачевський. Це розлучення й досі болісна тема для «В.В.». На запитання про ставлення до творчості Здоренка Олег Скрипка порівняв його «Борщ» з раннім «В.В.», зазначивши, якби «Воплі» свого часу дотримувалися цієї «лінії», то не було б таких пісень, як «Гармонія», «Весна», що мали великий успіх і популярність серед слухачів.

Саме в цій відкритості й сприйнятті нових віянь і бажань слухацького загалу і криється секрет такої тривалої популярності «Воплів». Утім, Олег Скри­пка на запитання «За рахунок чого вам так довго вдається триматися на сцені?» відповів дуже коротко: «Бухати треба менше!».

— Як ви відновлюєте сили після виступів?

— Дивіться відповідь на попереднє запитання.

Фото
Миколи СТЕПАНЦЯ

Олександр НАКАЗНЕНКО
вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com