Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Міністр освіти звинувачує Президента Ющенка у брехні

Минулого тижня відбулася пряма телефонна лінія міністра освіти і науки України Станіслава Ніколаєнка. Серед порушених питань — повернення боргів за статтею 57 «Гарантії педагогічним, науково-педагогічним та іншим категоріям працівників вищих навчальних закладів» Закону України «Про вищу освіту».

За словами міністра, завдяки зусиллям профільного комітету наступного року буде збережено виплату пільгових пенсій працівникам освіти. Крім того, зусиллями Міністерства освіти і науки наводиться лад зі студентськими гуртожитками. Виділяються гроші на їх ремонт. Цього року побудовано десять нових гуртожитків. Проведено ревізію гуртожитків на предмет використання їх не за призначенням — розміщення офісів фірм, поселяння не студентів тощо.

Було порушено й проблему підручників. За словами Станіслава Ніколаєнка, окрім підручників для шкіл, друкуються підручники і для професійно-технічних училищ, і для вищих навчальних закладів. На запитання щодо конкурсу підручників для сьомого класу міністр запевнив, що конкурсу не буде. Вже підготовлено наказ, який зараз проходить юридичну експертизу в Міністерстві юстиції. Нагадаємо, що МОН неодноразово звинувачували саме у порушеннях і зловживаннях під час таких конкурсів.

Особливо гостра полеміка розгорнулася навколо Між­ре­гіо­на­льної Академії управління персоналом. Від­повідаючи на запитання про недавнє розпорядження Президента України МОН щодо встановлення фактів ксенофобії, антисемітизму в діяльності МАУП, Ніколаєнко відповів: «Я не чув коментарів Президента, і не знаю про ці коментарі. На засіданні Державної акредита­ційної комісії розглядалося звернення МАУП, яка попросила понад ліцензований обсяг (4650 дипломів). Ми неодноразово попереджали МАУП, щоб вони привели у від­повідність до закону і ліцензійного обсягу свою чисель­ність, штати і свою діяльність. І не вели незаконну діяль­ність, і вели діяльність передбачену закону. Тому на засіданні Державної акредитаційної комісії, в складі якої десь три чи чотири особи, представлені приватні університети, всі університети України, одноголосно дійшли висновку, що навчальний процес не здійснювався відповідно закону, що є певні порушення. І тому ДАК відмовила у виданні дипломів понад ліцензійний обсяг. Тому тут питань до мене немає. Держава в особі Міністерства освіти і науки виконала своє зобов’язання і надала необхідні документи МАУП відповідно до ліцензійного обсягу. Ми нічого не порушили. То що ж ви говорите про політику — Державна акредитаційна комісія, Мі­ністерство освіти і науки, я особисто не вивчали стан цього питання. Я жодного разу не зустрічався з Президентом з приводу діяльності любого українського університету. Так, розмова про освіту і науку була. Але щоб ми з Президентом обговорювали діяльність того чи іншого університету… не було у нас таких розмов. Нема мені що більше робити, як говорити з Президентом про МАУП».

Ці слова міністра освіти і науки, м’яко кажучи, викликають подив. Адже, виступаючи на прес-конференції на Міжнародному медіа-форумі «Україна на інформаційній карті світу», Президент чітко сказав: «Я дав відповідне доручення Службі безпеки України, Міністерству освіти України провести вивчення цих фактів і запропонувати дії, які могли б зняти цю проблему. Хочу сказати, що по тих закладах, де підтвердилося проведення такої негармонізованої політики щодо певних національних меншин, було скасовано лі-цензії на проведення навчального процесу». Ці слова були відповіддю на запитання Мар’яни Драч з «Радіо Свобода» про прояви ксенофобії у МАУП. Якщо пан міністр нічого не чув про це розпорядження, то постає досить справедливе питання: в якій державі служить Станіслав Миколайович?

Панові міністру треба було завважити це розпорядження не лише тому, що воно стосується безпосередньо його, а й тому, щоб звернути увагу Президента на незаконність таких рішень. Адже позбавити ВНЗ ліцензії можна на підставі Закону «Про вищу освіту» у разі невиконання навчальним закладом головних завдань діяльності або вимог стандартів вищої освіти. Також ліцензію може бути анульовано відповідно до норм Порядку ліцензування освітніх послуг. Жоден з цих документів не передбачає можливості анулювання ліцензії ВНЗ за порушення, допущені окремими його працівниками, а тим паче з так би мовити ідеологічних мотивів.

Міністр освіти і науки Станіслав Ніколаєнко також заперечив недавню інформацію УНІАН (нагадаємо, що минулого тижня з’явилося повідомлення про можливість внесення до порядку денного ВР України питання про створення тимчасової слідчої комісії з метою перевірки діяльності Міністерства освіти і науки): «Мене це питання сьогодні не цікавить. Я зацікавлений, щоб Верховна Рада розглядала це питання, тоді буде принципова оцінка Прокуратури, МВС, Податкової інспекції, які закривають очі на порушення у діяльності низки навчальних закладів, зокрема і цього». Цікаво, а на яких тоді підставах нині анулюються ліцензії у філіях МАУП, якщо перевірки їхньої діяльності не здійснювали ані прокуратура, ані податкова інспекція? Сьогодні можна казати про хиби у діяльності Міністерства освіти і науки. Адже МОН всупереч рішенню Господарського суду продовжує на всіх прес-конференціях поширювати інформацію про відкликання ліцензій підрозділів МАУП. Нагадаємо: в жовтні Господарський суд Києва прийняв рішення, згідно з яким чиновникам міністерства забороняється оприлюднювати будь-яку інформацію щодо анулювання ліцензій регіональних підрозділів Академії.

Пане міністре, вас ніхто не називав ані «дебілом», ані «жидомасоном», але постає питання: чому саме МАУП обрали полігоном для перевірки дотримання чинних законів?

Вероніка Собко
вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com