Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Іноземцям у нас тісно...

Особливо очевидним стає таке загострення чужинських інтересів на наших футбольних полях під час найважливіших зустрічей. Якими, безперечно, є очні зустрічі головних претендентів на золоті нагороди чемпіонату України — київського «Динамо» та донецького «Шахтаря». З початку третього тисячоліття такі поєдинки називають «дербі олігархів».

Воно й не дивно. Адже саме у цих двох клубах зосереджені найбільші гро-ші українського футболу. До того ж не обходиться без впливу в тій чи іншій мірі футбольного адмінресурсу, всіляких хитрощів, закулісних маневрів, спалахів емоцій, психологічного тиску тощо.

Чималі кошти доводиться відпрацьовувати всіма можливими методами. Кажуть, що винагорода наставника донецького «Шахтаря» румуна Мирчі Луческу одна з найбільших тренерських зарплат у Європі — неофіційно називається сума два мільйони доларів на рік. Зрозуміло, за таке «бабло» навіть за європейськими мірками не бідна людина зі шкіри лізтиме, всілякими правдами й неправдами виправдовуючи власні помилки та прорахунки. Звісно, не кожна людина, але Луческу, видається, саме з такої породи.

Зазвичай склад «Шахтаря» по-максимуму насичений іноземцями. Тільки ліміт на легіонерів (проти якого, до речі, постійно виступають донецькі футбольні керманичі — у тім числі й Луческу) забезпечує присутність на полі трьох гравців команди гірників з українськими паспортами. Так було і в недавньому матчі 13-го туру «Динамо» — «Шахтар», який завершився мінімальною перемогою киян — 1:0. (Для порівняння, у складі динамівців було п’ятеро українців).

Проте найцікавішими на футбольному полі та навколо нього були не голи, удари по воротах і небезпечні моменти (на які гра виявилася досить бідною), а всілякі антифутбольні події. Брудні поштовхи, удари з-під тишка, попередження, вилучення, а особливо черговий демарш Луческу, внаслідок якого червону картку побачив перед собою й донецький наставник.

Його постійні нарікання на суддівство призвели до того, що на зустрічі між київською та донецькою командами почали залучати іноземних ар-бітрів. (Мало що олігархи щедро фінансують цілий кагал іноземних гравців та тренерів — ще й суддям валюту плати). Луческу почав критикувати таку практику. У цьому плані з ним складно не погодитися. Тільки от чомусь (вочевидь з особисто-корисливих міркувань) не вдається йому логічно поширити цю «ідеологію» на іноземних гравців та тренерів — з цього приводу румун займає прямо протилежну позицію.

Зазвичай у матчах чемпіонату та Кубка України тренерський штаб донецького «Шахтаря» постійно застосовує практику тиску на суддів. А от у недавньому матчі «Динамо» — «Шахтар», на який запросили португальську бригаду рефері на чолі з Пауло Коштою, такий номер не пройшов. Він досить швидко й різко відреагував на надто емоційну поведінку Луческу, вилучивши його з поля.

Відтак румуну залишилося тільки хвацько вдарити «лихом об землю». А конкретно — в’язаною шапочкою об газон київського стадіону «Динамо». Втім, Луческу відразу спохватися і підняв з землі свій головний убір. «От жлоб! Скільки за твою зарплату можна таких шапок купити?!», — не без іронії почали дорікати румунському тренеру вболівальники.

Після завершення матчу з Луческу на прес-конференції продовжували кепкувати журналісти. Проте донецький тренер, що називається, знайшов чим крити. «Суддів запрошує Федерація футболу, а це те саме, що «Динамо» (Київ). Цими двома структурами керують люди з одним прізвищем», — слушно зауважив Луческу, вміло натякнувши на цю, м’яко кажучи, ваду українського футболу. Воно й справді так — правильно суддя вчинив чи ні, у будь-якому разі невдоволені цілком резонно можуть дорікнути щирим динамівським уболівальникам — Федерацію й «Динамо» очолюють брати Суркіси, а отже, арбітри відсуджують киянам.

Іван Вовк
вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com