Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Баба Параска таки мала рацію

Уважно дослідивши зміст висловлювань героя Майдану Параски Королюк, форму, в якій їх викладено, (певно, і причини, які на те спонукали), Національна експертна комісія з питань захисту суспільної моралі дійшла висновку, що Закон України «Про захист сус­пільної моралі» не було порушено. Нагадаю, про що йдеться.

Під час пікетувань патріотичними силами Апарату Президента, Кабінету Міністрів, Верховної Ради напередодні сумнозвісної угоди між помаранчевими та синьо-білими колишній ідеолог ЦК КПУ Леонід Кравчук наважився відвідати апартаменти високопосадовців на Банковій. Нам невідома причина його з‘яви. Можливо, він давав поради Президентові, можливо, ласував делікатесами у відомчій їдальні, а можливо, й справді брав участь у першому раунді круглого столу. Але менше з тим. Покінчивши з «державотворчими процесами», геть не шановний Леонід Макарович вийшов на повітря, де замість подарованого в довічне користування авто на нього очікувала баба Параска з мегафоном у руках. Біль багаторічних душевних та фізичних страждань, відчуття близької зради декларованих ідей більшістю чільників помаранчевого дійства змусили її висловити п. Кравчуку все, на що він справді заслуговував. Подейкують, була навіть спроба змінити форму мегафона, проїхавши ним по обличчю, але швидка реакція охоронців врятувала його не від одного синця й подряпини. Того ж дня (нагадаю: подія відбулася 28 липня) телеканали СТБ та «1+1», не вдаючись до цензури, нагадали широкому загалові давно відомі істини.

Емоційний монолог баби Параски не викликав в українців жодних заперечень, зауваг чи застережень. Вжиті нею невживані в церкві слова хоча й не прикрашають нашу солов’їну мову (оскільки є недобровільними запозиченнями), все ж таки відображали реальний стан речей. Але щирі душевні поривання простої української селянки викликали гнівне обурення в сіоністських колах, а словосполучення «падло жидівське» змусило їх подати скарги. Зрозуміло, що судитися з бабою Параскою вони не стали. Ця не посоромиться й під час судового засідання смачних висловлювань, та й українці вже не належать до числа байдужих споглядачів — можуть на захист й кількатисячною юрбою з’явитися. Об’єктом нападу виявилися згадані ви­ще телеканали. Інформаційні джерела свідчать, що автори доносу жодним чином не ставили за мету накласти штрафні санкції на телеканали, змусити їх привселюдно покаятися, посипати голову попелом. Своїх не б’ють. Йшлось про інше. Прагнучи заручитися висновками Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі, налаштовані супроти українців сили шукали плацдарм для судової заборони вживати в українській мові слово «жид». І ось на тобі. Довелося впіймати облизня. За рішенням авторитетної комісії (незрозуміло лише, чому на нього пішло аж два місяці), висловлювати першому президентові претензії щодо втрачених вкладів Ощадбанку СРСР, інфляції, низьких зарплат і пенсій — не злочин. Прагнення вилучити з обігу слово «жид» (а з ним і всю класику української літератури) — задоволенню не підлягає.

Сподіваюся, читачі дозволять мені від імені більш як стотисячного читацького колективу подякувати членам комісії, яка досліджувала це питання й ухвалила єдино правильне рішення. Зі свого боку, зобов’язуюся контролювати себе під час політичних (і не лише політичних) дискусій і не вдаватися до тих термінів, до яких вдалася шанована всім народом баба Параска. (Маю на увазі такі терміни, як скотина й б…). Вища освіта, походження з інтелігентної родини як-не-як зобов’язують. Але основні принципи демократії, як і честь, гідність, право висловлювати власні політичні переконання шанованою мною Параски Королюк не дозволю топтати. На цім стою, за це й життя готовий покласти.

Олесь Вахній

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com