Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

«ЗНАК КОШЕРНОСТІ» ДЛЯ МАС-МЕДІА

У попередньому числі «Персоналу Плюс» розповідалося про реакцію видавництва «Факт» (директор — громадянин Ізраїлю Леонід Фінкельштейн) на критику з приводу присудження премії одному з його авторів Мойсею Фішбейну.

У своїй заяві це видавництво поставило перед журналістами та письменниками питання, що називається, руба — якщо ви співпрацюєте з виданнями МАУП, то в жодному разі не можете співпрацювати з «Фактом». І навпаки, якщо ви якимось чином причетні до цього видавництва, то не можете співпрацювати з МАУП. Авторів згаданої заяви фактично не турбують гарантовані Конституцією України свобода думки і слова, право вільного вибору професії та ін. Власне, такими діячами мають турбуватися наші правоохоронні органи.

Я ж пропоную: аби уникнути в майбутньому можливої плутанини та непорозумінь, запровадити знак «кошерне видання», а також персональні позначки у трудовій книзі «кошерний журналіст», «кошерний письменник». Аби, задля справедливості, цю відзнаку бачили під час працевлаштування. Потрібно, щоб той чи інший автор раз і назавжди ви­значався, «кошерний» він чи ні. І вже тоді міг співпрацювати з відповідним видавництвом.

Уявіть собі, як ця новація спростила б діяльність багатьох нинішніх високопосадовців. Скажімо, київ­ський мер Леонід Черновецький, аби не морочитися з приводу «правильності» висвітлення його діяльності журналістами, міг би просто вказати — ходити на прес-конференції до столичної мерії та писати про її «звершення» мають право тільки «кошерні» ЗМІ.

Такий підхід значно спростив би життя й міністру освіти і науки Станіславу Ніколаєнку. Зараз він витрачає чимало часу й зусиль, особисто «підставляється» під статтю за використання «телефонного права» й порушення свободи слова, коли обдзвонює керівників телеканалів після прес-конференції представників МАУП, аби ті не пускали в ефір критику на його адресу. А в разі за­провадження відповідного знака можна раз і назавжди вказати — «кошерні» ЗМІ мають висвітлювати діяльність Ніколаєнка тільки з позитивного боку. І навпаки — все, пов’язане з МАУП, подавати тільки в негативному світлі. Відтак усім раз і назавжди стало б усе зрозуміло.

Іван ВОВК

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com