Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Хасиди масово скуповують нерухомість в Умані

Брацлавські хасиди знайшли спосіб захистити свої заощадження від інфляції. Вже кілька років вони масово купують нерухомість в Умані. Там похований духовний лідер хасидів - цадик Нахман, і щорічно в місто з'їжджаються паломники з усього світу. А значить, нерухомість тут в ціні.

Кілька вулиць навколо могили Нахмана в Умані іменують хасидського кварталом. Саме сюди щороку стікаються десятки тисяч хасидів - тільки в 2013 році Умань відвідало більше 27 тис. Паломників.

Поряд з кількістю прочан зростає і кількість готелів, кемпінгів, наметових містечок. Через брак місця багато хасиди змушені селитися не поблизу могили цадика, а де доведеться.

«Купити або зняти квартиру біля синагоги можуть дозволити собі або духовні лідери громади, або дуже заможні люди, - розповів" Погляду "Володимир Шевченко, житель дев'ятиповерхівки, яка знаходиться безпосередньо біля могили. - Бідні хасиди туляться в наметових містечках ».

Місцеві запевняють - зараз половина квартир і приватних будинків вже викуплена хасидами. Бум на купівлю житла проявився кілька років тому - з початком світової фінансової кризи. Багато житла після Рош-ха-Шана пустують до наступного року.

«Є й такі, хто живе тут цілий рік, - говорить Шевченко. - Багато хто, маючи тут житло, кілька разів на рік приїжджають з Ізраїлю. У мене сусід - хасид, який купив в нашому будинку двокімнатну квартиру. Його дружина по півроку живе тут з дітьми. А він у цей час працює в Ізраїлі ».

Ще кілька років тому в ізраїльських газетах можна було зустріти оголошення: «Поспішайте вигідно вкласти гроші в нерухомість в Умані. Криза може затягнутися, а паломники будуть завжди ».

Продажем і покупкою в хасидському кварталі займаються окремі люди, найчастіше з хасидської громади або місцеві" чорні ріелтори". До місцевих агентств нерухомості безпосередньо замовники не звертаються ».

В невеликому двоповерховому будинку в 10 метрах від могили і в 20 метрах від синагоги 150 квадратів. В такому готелі можна поселити 40 паломників, поруч їдальня на 100 чоловік. Будівля стоїть $700 тис. Якщо оренда, то $ 60 тис. на рік. З кожного паломника можна взяти по максимуму - це $ 1000-1500 за ліжко-місце в день. Чим більше паломників - тим вище ціна. Як з'ясувалося, такий будинок коштує мінімум $ 500 тис. Середня ціна звичайного особняка - $ 1 млн. Покупці - хасиди. Українці таким житлом не цікавляться - за ці гроші можна купити нерухомість у столиці.

Як тільки хтось із уманчан вирішує продати своє житло - покупець знаходиться відразу. Втім, багато хто живе за рахунок своїх квартир. У Ганни і Павла в хасидському кварталі трикімнатна квартира. Щороку її здають в оренду, набиваючи під зав'язку двоярусними ліжками.

«Це наша годувальниця, - зізнається Анна. - Ми за всі роки паломництва хасидів встигли купити старшій доньці двоповерховий будинок в Умані, а середньої - квартиру в Києві. Зараз підшукуємо житло синові, гроші вже відкладені ».

За словами подружжя, хасиди ще 10 років тому запитували, чи не хочуть господарі продати свою квартиру. Зараз «трійка» потягне вже на чотири точно таких же в центрі міста. Але продавати поки ніхто не планує.

 


Снять квартиру без посредника сегодня довольно сложно, агенства недвижимости акупировали весть рынок недвижимости. Интернет открыл новые горизонты появились сайты предлагающие аренду квартир без посредников. Аренда квартир как никогда стала доступной.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com