Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ТЕОРІЯ ЗМОВИ БРОДИТЬ ЄВРОПОЮ

Численні теорії змови, поширені серед військово-патріотичних кіл Європи, отримали нове життя після трагічних подій 11 вересня.

Почали виходити статті, книжки, інтерв’ю політиків щодо того, про що зовсім недавно говорили лише пошепки. Особливе місце займає дослідження Андреаса фон Бюлова «ЦРУ та 11 вересня: міжнародний терор і його роль у секретних службах». У Німеччині ця книжка вийшла накладом у 100 000 примірників.

Головна її теза: уряд США інсценував атаки 11 вересня 2001 року в Нью-Йорку та Вашингтоні, аби виправдати війни в Афганістані та Іраку. Ця теорія базується на сумніві фон Бюлова, що Усама бен Ладен, терорист групи Аль Каїди, почав цю атаку.

Схиблений? Чи теоретик змови? Зовсім ні. Фон Бюлов — колишній член Кабінету міністрів Німеччини, зараз читає лекції у провідних державних установах. У своїх поглядах він не один. Приблизно півдюжини інших німецьких авторів опублікували книжки зі схожим змістом.

Якщо нас просять взяти участь у новій світовій війні, яка вже точиться останніми роками, тоді я очікую, що буде пояснено у найдрібніших деталях причину атак 11 вересня, — завив фон Бюлов у Літературному домі у Мюнхені. — Я лише склав факти, які не збігалися. Погляд на історію як на злочинну змову давно вже є частиною міркувань у деяких частинах планети, особливо там, де панують політичні репресії та переслідування преси.

У західному суспільстві поширюються припущення про вірогідність певних подій. Упродовж останніх двох років всілякі теорії з приводу атак 11 вересня 2001 року привернули серйозну увагу деяких західних країн.

У Великій Британії колишній член Кабінету міністрів Майкл Мічер, який недавно пішов у відставку, опублікував гнівну статтю, в якій стверджується: Вашингтон причетний до атак — він намагався у такий спосіб виправдати свою міжнародну політику інтервенції. У Франції, Італії та Іспанії дослідники також стверджували, що США приховують правду про події 11 вересня.

У більшості європейських країн теорії змови дотримується менша частина неформальних груп. Однак у Німеччині ці теорії зміцніли і стали предметом обговорення в уряді. За недавнім опитуванням, один з п’яти німців впевнений, що уряд США сам замовив атаки.

Довіра до цих теорій стала такою високою, що провідний журнал країни «Шпігель» надрукував статтю, де розвінчувалися поширені міфи. Мовляв, євреїв не було у Всесвітньому Торговельному Центрі під час атак 11 вересня 2001 року, бо їх хтось попередив.

Поширення таких поглядів з приводу 11 вересня дивує, бо німці тривалий час були серед найбільш проамериканськи налаштованих націй у континентальній Європі. Тоді як інші країни — наприклад, Франція — мають традицію скептицизму до США, німці зазвичай схвалювали лідерство США у світі. Але за останній рік думка німців змінилася відповідно до висновків двох міжнародних політичних організацій — German Marshall Fund та Чиказького Консулату Міжнародних Відносин. У річному звіті зазначається: лише 35% німців думають, що США має бути відведено провідну роль у світі, тоді як торік так думали 68%. За цей період підтримка міжнародної політики адміністрації Буша так само різко зменшилася.

Війна в Іраку була поворотним моментом. Одразу після атак 11 вересня канцлер Німеччини Герхард Шредер заявляв про необмежену солідарність зі США та послав німецькі війська для допомоги солдатам США в Афганістані. Однак коли після швидкого успіху США в Афганістані у їхніх планах з’явився намір протистояти Іраку, в німців з’явилися одразу інші думки.

«Десь між Кабулом та Багдадом ми звільнилися від обов’язків (один перед одним)», — сказав Рон Асмус, високопосадовець німецького фонду Маршалла.

Намагання США приховати правду про атаки 11 вересня за дипломатичною дружелюбністю підозріле для Німеччини Америка більш не є незамінним дипломатичним партнером.

Більша частина теорій змови йде далі критики підготовки Вашингтона до атак та його реакцій після них. Серед найбільш вражаючих ідей, які невдовзі мають бути обговорені у Німеччини, такі:

  • не було падіння літаків у Пенсільванії та Пентагоні;
  • через вибухи, а не через падіння літаків, впали споруди Міжнародного Торговельного Центру;
  • розвідка США якщо й не складала плану атак, то принаймні наперед знала про них, однак вирішила нічого не робити!

Теоретики змови стверджують: мотивом такої поведінки уряду США могло бути намагання переконати американців-ізоляціоністів у необхідності втручання у внутрішні справи інших країн. Так, як вони стверджують, робив президент Франклін Рузвельт. Він використав атаку на Перл Харбор 1941 року, аби переконати американців у необхідності вступу в Другу світову війну.

Мало хто отримав вигоду від зміни ставлення до США німцями так, як фон Бюлов. З 1976-го до 1980 року він був одним з найбільших високопосадовців у Міністерстві оборони Німеччини. У 80-ті соціал-демократ фон Бюлов був міністром науки та технологій під керівництвом Гельмута Шмідта. 1994 року він пішов у відставку як член парламенту після 25 років служби. Його термін державної служби був найтривалішим. У відставці фон Бюлов пише про роль інтелі-генції у холодній війні. Після 11 вересня у нього з’явилися сумніви щодо джерела атак.

Мусульмани, на його думку, не робили цього, бо розуміють негативні наслідки для мусульманського світу. Фон Бюлов рік збирав інформацію, в основному з інтернет-сайтів. Він з’явився зі своєю книжкою «ЦРУ та 11 вересня: міжнародний терор і його роль у секретних службах» саме тоді, коли Німеччина почала обурюватися війною в Іраку.

Фон Бюлов один з тих, хто цікавився, чи врізалися літаки у Пентагон. Він припускає, що все це могло бути інсиновано, аби розпалити масові насильства.

За матеріалами інтернет-видань

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com