Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ІЗРАЇЛЬ ЙДЕ З ЛІВАНУ

7 вересня Ізраїль зняв повітряну блокаду Лівану, що тривала з 13 червня. Таким чином Ліван повернув можливість повітряного сполучення з іншими країнами.

Контролювати аеропорти будуть спеціалісти з Німеччини. Вони вже прибули до Бейрута та привезли з собою все необхідне обладнання.

Ізраїльтяни назвали зняття повітряної блокади першим кроком з передачі контролю над морським узбережжям Лівану миротворцям ООН. Раніше прес-секретар уряду Ізраїлю Мірі Ейзін зробила офіційну заяву, в якій повідомила, що Ізраїль має намір зняти повітряну та морську блокаду Лівану в четвер.

«О шостій годині за місцевим часом Ізраїль зніме морську та повітряну блокаду Лівану. Це відбудеться паралельно з прибуттям в регіон миротворчого контингенту, як ми і обіцяли раніше. Тепер міжнародні сили контролюватимуть порти й аеродроми і перешкоджатимуть бойовикам «Хезболли» у постачанні зброї, — заявила Мірі Ейзін.

Однак пізніше стало відомо, що ізраїльтяни зняли лише повітряну блокаду, а територіальні води Лівану, як і раніше, контролюють фрегати ВМС Ізраїлю. Представник прес-служби уряду Ехуда Ольмерта Давід Бейкер так прокоментував цю ситуацію: «Повітряну блокаду знято. У координації з ООН морська блокада триватиме доти, доки не буде розгорнуто міжнародні морські сили».

За словами прем’єр-міністра Лівану Фуад ас-Синіора, влада Лівану сподівається, що Ізраїль зніме морську блокаду в п’ятницю, 8 вересня. «Виникли деякі проблеми в ООН, які вже вирішено», — заявив прем’єр, відповідаючи на запитання, чому відклали зняття морської блокади. Формальною причиною затягування зняття морської блокади стало те, що до Лівану ще не прибули кораблі німецьких ВМС, які мають стежити за тим, щоб бійці «Хезболли» не отримували зброю морем. Очікувалося, що до їхнього прибуття рух кораблів у ліванських водах контролюватимуть іта-лій-ські, французькі, британські та грецькі моряки, які входять до складу Тимчасових сил ООН у Лівані.

Однак спостерігачі пов’язують затягування зняття морської блокади Ізраїлем тим, що ізраїльські політики піддали різкій критиці рішення про зняття повітряної блокади. Наприклад, міністр транспорту Шауль Мофаз заявив, що блокаду потрібно було зберігати доти, доки ліванський уряд не надасть даних про місцезнаходження викрадених солдатів — Ехуда Голдвассера і Ельдада Регева.

P.S. Блокада повітряного та морського простору Ізраїлем коштувала Лівану 50 мільйонів доларів щоденно.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com