Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Інтегровані маркетингові комунікації

Сьогодні інтегровані маркетингові комунікації відіграють найважливішу роль в житті будь-якої середньої і великої компанії, спрямованої на збут свого товару споживачеві. З часом пряма реклама має все меншу ефективність, так як вона не спрямована на споживача; в наслідок цього PR-менеджерами компаній все частіше приймаються рішення про вплив на споживача непрямими методами, а саме за допомогою BTL. Важливою перевагою промо-акцій є те, що вона спрямована на певну цільову аудиторію, і пропонує товар так, як представники даної цільової аудиторії готові його прийняти. У той час як телевізійна реклама стає дорожче, втрачаючи при цьому свою ефективність все більше стає популярним поширення реклами через інтернет, стільникові телефони і т.д. Сучасні рекламні компанії рідко використовують тільки один вид поширення інформації про продукт, що просувається, найчастіше вони вдаються відразу до декількох каналах зв'язку зі споживачем (Інтернет, пошта, телефон, особисте спілкування і т.д.). При цьому далеко не всі рекламні компанії замислюються про ефективність, діючи виключно за принципом «Якщо у всіх є, значить це ефективно». Таким чином виходить, що одна рекламна кампанія може обійтися замовнику в досить круглу суму грошей, не принісши йому при цьому належного результату. У наші дні дуже багато прикладів гучних провалів рекламних кампаній, витрати на які не виправдовували себе, часом багаторазово. А іноді траплялося і так, що рекламна компанія пройшла на ура, і покупці хлинули в магазини купувати товар, але виявили, що на полицях товару немає. І це теж свого роду «провал», тому що не дивлячись на те, що реклама спрацювала, а значить вона була грамотно спланована і реалізована, але в останній стадії, коли інвестиції, витрачені на рекламу повинні повернутися в формі прибутку від продажу товару, прибуток не прийшов.

Суть інтегрованих маркетингових комунікацій полягає в тому, щоб уникати провалів при реалізації рекламних кампаній на всіх стадіях, все стадії були успішно закриті і в підсумку компанія-замовник отримала той прибуток, заради якого і була спланована вся рекламна кампанія. Говорячи простою мовою інтегровані маркетингові комунікації - це система маркетингових інструментів, які використовуються в певних ситуаціях і спрямованих на досягнення певної мети.

В рамках інтегрованих маркетингових комунікацій можуть бути використані інструменти з прямої і непрямої реклами (телевізійна і радіо реклама, промо акции, друковані видання, конкурси, мерчандайзинг, стимулювання ринку збуту і т.д.), також можливе використання різних каналів зв'язку: інтернет, телефон , пошта, безпосереднє встановлення контактів - PR, спонсорство і т.д.

При побудові концепції інтегрування маркетингових комунікацій не варто випускати з уваги, що споживачеві доносити інформацію про товар повинні не тільки рекламні кампанії, а й сам товар. Важливо враховувати те, як підноситься товар на полиці, то як він упакований, то яка на нього поширюється ціна і які діють знижки. Тільки добре вибудувана система інтегрування маркетингових комунікацій зможе достукатися до споживача і запропонувати йому товар. У той же час при побудові даної системи найважливішим елементом була і залишається цільова аудиторія, практично найважливіша складова всієї концепції рекламної кампанії. Тільки уявляючи собі портрет потенційного покупця менеджер зможе розробити проект заходу, а промоутер зможе його реалізувати, і лише тільки в цьому випадку рекламна кампанія призведе до успіху замовника і принесе йому прибуток, отриманий від реалізації товару.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com