Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Як захистити квартиру від сонця?

Розташування вікон будинку на південну сторону вважається перевагою. Круглий рік в таку квартиру потрапляє максимальна кількість світла. Навіть восени і взимку від рідкісних сонячних променів в ній відразу стає світліше і тепліше. Однак у розпал літа ця перевага перетворюється в серйозний недолік: у залитих світлом кімнатах стає нестерпно жарко. Щоб не страждати від перегріву слід ізолювати свій будинок від зайвого світла і тепла.

Завіса для сонця

Найпростіший спосіб скоротити кількість сонячного світла в будинку – повісити на вікна штори. Правда, ефективність методу буде залежати від щільності обраної для них тканини. Легкий тюль в розрахунок не беремо, для зменшення проникності згодиться тільки щільний текстиль.

Максимальний захист від сонячного світла мають штори, виконані з тканини "блекаут! (blackout fabrics). Це тришарова світлонепроникна тканина здатна затримувати навіть найяскравіше світло і, відповідно, тепло, яке воно несе.

Але такий спосіб захисту від сонця підходить лише тим, хто готовий проводити денний час в напівтемряві або при штучному освітленні. Крім того, щільні штори мають істотний недолік: вони майстерно накопичують пил, потребують частого прання і перешкоджають притоку свіжого повітря в кімнату. Та й не в кожен інтер'єр впишуться важкі фіранки.

Набагато більше перспектив у тканевых жалюзей и роллет в Перми або, як їх ще називають, рулонні штори. Серед різноманіття пропонованих тканин, які використовуються при їх виготовленні, є світлонепроникні, світлорозсіювальні і світловідбиваючі. Майже всі з них оброблені пиловідштовхуючим просоченням. Завдяки можливостям кріплення, рулонні штори більш універсальні. Їх можна закріпити прямо на пластиковому вікні і при цьому вони будуть гармонійно виглядати в ансамблі з традиційними шторами. Крім того, рулонні штори дозволяють регулювати світловий отвір, а значить і рівень затемнення кімнати, в залежності від положення сонця. Таким чином, можна не позбавляти себе денного світла і при цьому захиститися від надлишку сонячного тепла.

Небо в смужку

Більш ефективною світлозахисну системою по праву вважаються алюмінієві жалюзі. Тонкі пластини - ламелі можна нахиляти, піднімати, опускати, щоб коригувати кількість світла, що надходить. Природне освітлення розсіяним, що не дозволить повітрю в приміщенні прогріватися. Ламелі з особливою перфорацією в закритому положенні повністю виключають проникнення у приміщення сонячного світла. При цьому жалюзі не є перешкодою для руху повітряних потоків, майже не збирають пил і легко чистяться.

Щоб регулювати ламелі з високою точністю і без особливих зусиль, можна забезпечити їх дистанційним управлінням.

Власники приватних будинків можуть вибрати для себе керовані ламелі або рольставні, які встановлюються зовні вікна і ефектно доповнюють фасад будівлі. Ними легко керувати дистанційно, зсередини будинку, при цьому не складно обслуговувати.

Деякі виробники готові запропонувати навіть такі "розумні" системи, які зміщуються паралельно вікну в залежності від положення сонця повністю автоматично.

До речі, зовнішні світлозахисні конструкції допоможуть не тільки ізолювати будинок від надлишків сонячної енергії, але і підвищать його безпеку, так як доступ до вікон буде обмежений.

Сонячні окуляри для квартири

У всіх перерахованих вище методів захистити свій будинок, поряд з їх безперечними перевагами є один істотний недолік: вони закривають вид з вікна, частково або повністю, в залежності від необхідного ефекту.

Для тих, кого не влаштовує перспектива дивитися у вікно на штори або жалюзі, є альтернатива: термозахисна плівка на скло. Вона наклеюється прямо на віконне скло і після не вимагає ніякого догляду. Плівка відбиває інфрачервоні промені і знижує потік сонячного тепла. Разом з тим освітленість кімнати залишається колишньою.

Плівки виготовляються різного ступеня захисту. Є серед них і дзеркальні, завдяки яким розглянути квартиру з вулиці неможливо, що актуально для мешканців перших поверхів. Додаткова перевага плівок - зміцнення скла: розбившись, не розлітається на осколки, а залишається на плівці. При необхідності, плівку можна безслідно видалити.

Захист від сонця пропонують і виробники вікон. Власникам квартир на південній стороні будинку вони рекомендують відразу встановлювати віконні блоки зі спеціальним тонуванням або термозахисним напиленням стекол. Незважаючи на надмірне світло, мешканцям таких квартир буде комфортно навіть в сонячні дні.

Звичайно, не кожен з перерахованих методів підійде саме вам. Той, у кого є маленькі діти, не захоче позбавляти себе денного світла за щільними шторами і вибере сонцезахисну плівку, а квартиронаймач не вирішиться встановлювати термозахисні склопакети і обмежиться жалюзями, які "переїдуть" разом з ним на іншу квартиру. Але знайти відповідний спосіб захисту від зайвого світла і не страждати від спеки в квартирі, цілком можливо.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com