Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Що дала українській економіці зона вільної торгівлі з ЄС

З початку 2016 року між Україною і Європейським Союзом діє угода про зону вільної торгівлі. У порівнянні з першим кварталом 2015 року Україна експортувала до Європейського Союзу на 60 млн дол. США менше товарів. При цьому імпорт товарів з ЄС з тих пір виріс майже на 11 млн дол.

Динаміка змін торгового балансу між окремими країнами ЄС і Україною показує, що найбільше в процентному відношенні впав експорт в такі країни, як Кіпр (55,3%), Люксембург (43,2%), Латвія (27 9%), Італія ( 24,5%), Греція (20,7%).

Однак не можна сказати, що ЗВТ принесла шкоду українській економіці: за рік дуже активізувався експорт в Хорватію (140%), Фінляндію (120%), Естонії (78,2%), Францію (37,4%), Ірландію (36,6%), Румунію (31,6%). Українські товари також стали з'являтися на торгових ринках Данії, Німеччини, Швеції.

В Україну стали більше привозити товарів з Австрії, Франції, Італії, Швеції, Данії, Латвії. Відкрили для себе український ринок виробники товарів з Ісландії, Португалії, Словаччини та Нідерландів.

Товарообіг України з пострадянськими країнами продовжує неухильно падати. За перший квартал 2016 експорт українських товарів в СНД впав на 40% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Найбільше за рік впав експорт в Росію - на 38%, і це при тому, що в 2015 році торгово-економічні відносини між країнами вже пішли на спад.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com