Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Чому держборг України різко «виріс» майже на $ 2 млрд

Мінфін повідомив «радісну» новину: державний борг країни в квітні збільшився на $ 1,85 млрд - до $ 67,09 млрд. Ніяких рекордних запозичень, як і різкого зростання дефіциту держбюджету, в цей період не було.

Так що ж сталося з держборгом?

Боргове навантаження зросла, зокрема, через зміцнення курсу нацвалюти.

Держава залучає запозичення на внутрішньому і зовнішньому ринках в різних валютах: всередині країни - в гривні, за кордоном - у валюті. Правда, з 2012 року Мінфін почав і на внутрішньому ринку позичати валюту, але частка таких запозичення залишається незначною.

На кінець березня внутрішнім кредиторам держава заборгувала 553,42 млрд грн, а зовнішнім - $ 44,13 млрд. До кінця квітня обидва ці показники незначно виросли. Внутрішній борг став більше на 14,46 млрд грн (зріс до 567,88 млрд грн), а зовнішній борг додав $ 415 млн (до $ 44,54 млрд). Якщо привести все до спільного знаменника, то сумарнt зростання склало $ 989 млн.

Звідки тоді виникло «зростання» боргу на $ 1,85 млрд?

Наші правителі брали кредити у Японців під будівництво деяких очисних споруд, які ще не побудовані, ми брали всякі невеликі кредити у країн членів ЄС і таким нехитрим чином набрали 2 мільярди доларів, що дозволило нам продати їх на міжбанку і утримати курс долара від падіння. Але борги треба буде віддавати і коли цей час прийде, а це буде восени, курс впаде, якщо звичайно на той час не знайдуть нових кредитів. А якщо знайдуть, то нескінченно перекредитовуватися не вийде.

І тепер, напевно, пересічному читачеві буде зрозуміло, чому країни ЄС почали питати з наших керманичів про те, де гроші? Як ми бачимо США через посередників, дало нам майже 2 мільярди доларів і де вони? Вам стало жити краще?

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com