Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Угода ЄС-Туреччина по біженцям спрацювала

Голова Європейської ради Дональд Туск у ході візиту до Туреччини повідомив, що Анкара показала найкращий приклад турботи про потреби біженців.

"Це не тільки політична і формальна оцінка... це також і моє приватне, особисте враження", - сказав Туск на прес-конференції після відвідання разом з канцлером Німеччини Ангелою Меркель таборів для сирійських біженців у Туреччині.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель і голова Європейської ради Дональд Туск відвідали в суботу табір для сирійських біженців в турецькій провінції Газіантеп на південному сході країни.

За словами Туска, досягнута між Євросоюзом і Туреччиною угода про заходи щодо врегулювання міграційного кризи почала приносити перші відчутні результати.

"Ми відзначили різке скорочення потоків нелегальних мігрантів", - заявив голова Європейської ради.

Прем'єр-міністр Туреччини Ахмет Давутоглу, який супроводжував європейських лідерів, у свою чергу, в ході прес-конференції заявив, що його країна виконала всі зобов'язання за угодою з ЄС і сподівається, що незабаром Євросоюз піде назустріч Туреччини в питанні скасування віз.

Він також відкинув звинувачення на адресу Анкари в тому, що нібито Туреччина відправляє біженців назад в Сирію.

Меркель і Туск ознайомилися з умовами проживання біженців у таборі, розташованому в місті Низип, неподалік від сирійської території, яка знаходиться під контролем бойовиків терористичного угруповання "Ісламська держава".

Після цього Меркель і Туск провели переговори з прем'єр-міністром Туреччини Ахметом Давутоглу.

Меркель виступила з закликом про створення спеціальних зон безпеки з сирійського боку кордону, де біженці могли б знайти укриття.

"Чим більш захищеними будуть відчувати себе люди, тим менше ймовірність того, що їм доведеться покидати рідну землю, - сказала канцлер Німеччини. - Ось чому ми надаємо цьому таке велике значення".

Основною метою цього одноденного візиту є підбиття перших підсумків реалізації угоди між Туреччиною і ЄС щодо врегулювання міграційного кризи, яка передбачає примусове повернення в Туреччину мігрантів, які незаконно прибувають через її територію до країн ЄС та не мають підстав просити притулку в європейських країнах.

Цю угоду було підписано в кінці березня. Згідно з документом, в обмін на кожного нелегального мігранта, повернутого до Туреччини, ЄС приймає біженців, які вже знаходяться в цій країні. Пріоритет повинен віддаватися тим, хто не намагався нелегально проникнути на територію ЄС.

Частиною угоди була обіцянка виділити Туреччини 3 млрд євро на приборкання кризи з мігрантами.

Туреччина в свою чергу до 4 травня повинна виконати 72 умови договору, щоб отримати доступ до безвізової Шенгенської зони для своїх громадян, проте з дипломатичних джерел відомо, що поки виконана лише половина цих умов.

Раніше генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг заявив, що число мігрантів, які прибувають з Туреччини в країни ЄС по Егейському морю, почала стрімко скорочуватися.

Однак деякі правозахисні організації поставили під сумнів легальність цієї угоди між ЄС і Туреччиною, оскільки Туреччина, на їх думку, не є безпечною країною, щоб повертати туди мігрантів.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com