Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Українські дачники можуть і надалі користуватися своєю кримською землею

Земельний кодекс РФ забороняє іноземцям володіти землею сільськогосподарського призначення в Росії. Це викликало паніку у громадян України, які почали процес приватизації земельних ділянок під індивідуальне будівництво в Криму і сільськогосподарське виробництво до 18 березня 2014 року.

Перехід на російське законодавство в сфері регулювання питань оформлення прав на землю і нерухомість в Криму пов'язаний з юридичними проблемами. Деякі закони та підзаконні акти вступають один з одним в конфлікт. Їх рішення викликає проблеми у громадян і чиновників. Одна з таких проблем стосується питання права власності українських громадян на землю сільськогосподарського призначення.

Ряд осіб, що мають громадянство України, почали процес приватизації земельних ділянок під індивідуальне будівництво в Криму і сільськогосподарське виробництво до 18 березня 2014 року, проте завершальний етап оформлення прав власності проходить вже за законами Російської Федерації. Представник влади помітив протиріччя: Земельний кодекс РФ забороняє іноземцям володіти землею в Росії. Однак при цьому в Криму прийнято постанову Ради міністрів РК, згідно з яким процедура дооформлення правових угод із землею, що виникли при українському законодавстві, діє на півострові без прив'язки до громадянства.

Чи суперечить постанова Радміну Криму із Земельним кодексом Російської Федерації? Чи заборонено іноземцям володіти землею в Росії? Який землею в Росії іноземним громадянам володіти можна і який не можна? Чи варто турбуватися дачникам з українським паспортом про своїх ділянки?

Юристи aylin71.ru прокоментували Земельний кодекс РФ в частині володіння землею сільськогосподарського призначення іноземцями.

Відповідно до Земельного кодексу РФ, іноземні громадяни, особи без громадянства та іноземні юридичні особи не можуть мати право власності земельними ділянками, що перебувають на прикордонних територіях, перелік яких встановлюється Президентом Російської Федерації і на інших встановлених особливо територіях РФ.

Разом з тим, дія Федерального закону «Про обіг земель сільськогосподарського призначення» стосовно володіння землею іноземними громадянами не поширюється на земельні ділянки із земель сільськогосподарського призначення, відповідно до дозволеним використанням яких передбачаються гаражне будівництво, ведення особистого підсобного і дачного господарства, садівництва, тваринництва і городництва, а також на земельні ділянки, зайняті будівлями, будовами, спорудами.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com