Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Євросоюз незадоволений проектом повернення грошей Януковича

Представництво Європейського Союзу розкритикувало проект закону №4057, що дозволяє зарахувати до бюджету заарештовані кошти побіжного екс-президента Віктора Януковича. На думку дипломатичної місії Європейського союзу, Україна робить кроки до впровадження «жорсткого законодавства ... без захисту права на чесний суд і право власності».

Про це йдеться в коментарі представництва щодо законопроекту №4057, який прийнятий в першому читанні і може бути розглянутий у другому на поточному пленарному тижні.

Йдеться про проект авторства народних депутатів від Народного фронту Юрія Берези, Сергія Пашинського, Андрія Тетерук і Тетяни Чорновол, а також представників Блоку Петра Порошенка Івана Винника та Артура Герасимова.

Законопроект передбачає внесення змін до кримінального законодавства з метою конфіскації «грошових коштів, валютних цінностей, державних облігацій, казначейських зобов'язань України, коштовностей і доходів від них до винесення вироку судом».

«Проект 4057 по конфіскації не містить достатніх гарантій захисту права власності, яке відповідало б стандартам ЄС. Він, скоріше, може сприйматися як поспішний крок до впровадження більш жорстких і інтрузивних інструментів, які не передбачають необхідний захист права на чесний суд, захист прав власності і необхідну підвищену стабільність відносин власності», - вважають в дипмісії ЄС.

У представництві зазначають, що ініціативи по досудової конфіскації обов'язково повинні супроводжуватися посиленням гарантій добропорядних власників. Це дозволило б уникнути зловживань механізмами спецконфіскації, проте в проекті №4057 такі гарантії відсутні.

Також представництво ЄС нагадало, що в останні місяці Рада затвердила законодавство про спецконфіскації (проекти 2540a, 2541a, 3040), «які були розцінені експертами ЄС як просування до правильного балансу» і «були в числі зобов'язань української влади в контексті плану дій візової лібералізації».

З коментаря слід, що прийняття нинішнього законопроекту порушує зобов'язання в рамках плану. У той же час, представництво утрималося від прогнозів щодо дій ЄС в разі прийняття законопроекту №4057.

Представництво ЄС вкрай рідко виступає із заявами і коментарями, в яких критикуються законопроекти, які ще не прийняті Верховною Радою. Двоє з авторів проекту №4057 - Тетяна Чорновол та Андрій Тетерук - в минулому році наполягали на прийнятті подібного проекту про позасудову компенсацію №3025. Тоді, після жорсткої критики з боку США і Євросоюзу, Рада відмовилася від прийняття даного закону.

Нагадаємо, 17 березня Верховна Рада прийняла в першому читанні проект закону, що дозволяє зарахувати до бюджету заарештовані кошти побіжного екс-президента Віктора Януковича. Передбачено, що такі кошти можуть бути зараховані до бюджету, якщо підозрюваний у незаконному привласненні цих коштів оголошений в державний, міждержавний або міжнародний розшук і значиться в розшуку більше шести місяців.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com