Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

У майбутнє без авторитаризму

До 2030 року економіка азійських країн у своєму швидкому розвитку випередить Сполучені Штати і Європу.

Однак Америка залишиться однією з найпотужніших держав світу завдяки своєму технологічному розвитку,  ролі у розв’язанні глобальних криз та культурному впливові.

Такого висновку доходить аналітична доповідь під назвою «Глобальні тенденції до 2030 року».

Документ оприлюднила у Вашингтоні Національна розвідувальна рада.

Доповідь про глобальні тенденції не є якимось унікальним документом. Цей прогноз оновлюють чи осучаснюють що чотири роки.

Нинішню доповідь опублікували саме тепер, бо наприкінці січня, водночас зі вступом на посаду переобраного президента США, зміниться його адміністрація.

До урядового кабінету прийдуть нові міністри, глави відомств, і доповідь про довготермінові глобальні тенденції допоможе президентові та його новому кабінетові формувати державну політику.

Складаючи документ, Національна розвідувальна рада використовує донесення численних розвідувальних агенцій, різноманітні соціологічні дослідження, прогнози науковців.

Нова доповідь відзначає так звані мегатенденції, включно з такими, як зменшення впливу наддержав і збільшення впливу нових економічних потуг, таких, як Китай та Індія.

“До 2030 року, – мовиться у доповіді, – Азія повертатиметься до позиції двигуна світової економіки, як це було до 1500 року».

 

Успішно розвиватимуться: Індонезія, Перу, Україна, Польща і об’єднана Корея.

Крістофер Койм, голова Національної розвідувальної ради, наголошує прогресивні перспективи розвитку людства. Він сказав в інтерв’ю, що до 2030 року обсяг і важливість глобальних змін можна буде порівняти лише з Французькою революцією та з Індустріальною революцією кінця 18-го століття.

 

“Вперше за всю історію людства більшість населення не знатиме бідності», – зазначає Крістофер Койм, голова Національної розвідувальної ради.

Разом з тим, доповідь передбачає конфлікти навколо доступу до природних ресурсів.

 

 Україну згадано разом з групою держав, яким дослідження заповідає істотний успіх у подальшому розвитку.

Ось ця низка: Індонезія, Перу, Україна, Польща і об’єднана Корея. Очікується, що до 2030 року впаде комуністичний режим у Північній Кореї і дві Кореї возз’єднаються.

Прогнозують також збільшення демократизації та кінець авторитарних систем правління в Росії та Китаї.

Разом з тим, Китай за обсягом економіки випередить Америку, а Росія, хоча й залишиться світовою потугою, зазнає, однак, економічного занепаду внаслідок скорочення населення.

Меттью Берроуз, автор доповіді «Глобальні тенденції до 2030 року», у розмові з репортером нью-йоркської радіостанції WNYC визнав, що він і його колеги не очікували революційних подій так званої Арабської весни – демократизації країн Північної Африки.

“Ми гадали що це станеться через 15 років, – каже Берроуз. – У минулій доповіді, від 2008 року, ми писали, що очікуємо демократизації там десь до 2025 року. Як бачимо, у багатьох тих регіонах зміни приходять швидше, ніж ми гадали».

Прогноз також очікує, що Сполучені Штати, нині найбільший у світі імпортер нафти, менш ніж за два десятки років досягне енергетичної незалежності завдяки новим методам видобутку нафти й природного газу.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com