Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ЗНИКАЮТЬ ЗАВОДИ

За даними Асоціації автовиробників України “Укравтопром”, за 20 років в Україні зникло 10 автомобільних заводів. Повністю перестали випускати автомобілі такі підприємства як “КримавтоГАЗ” (Симферополь), “УкрВолгатехсервіс” (Бориспіль), “Чернігівавтодеталь” (Чернігів), КАРЗ №5 (Київ), КАРЗ №6 (Київ), “Анто-Рус” (Херсон), IVECO-КрАЗ (Кременчук), “Автоагрегат” (Краснодон), “АЗ МО” (Київ), припинив виробництво легкових автомобілів ЛуАЗ (Луцьк). А ці автозаводи випускали десятки тисяч автомобілів на рік.

Скорочення виробництва ставить під загрозу звіль­нення не лише декілька тисяч працівників заводів ЗАЗ і “Богдан”, але й ще 853 українські підприємства, які роблять комплектуючі для цих заводів. “Сьогодні в Україні склалася ситуація, коли вигідніше привозити з-за кордону готові автомобілі, а не виробляти власні. Адже у нас найнижче в Європі ввізне мито на імпортні авто, яке складає від 6 до, 10%”, - заявив заступник голови правління по автомобільному виробництву Корпорації УкрАвто Олег Папашев.

Через відсутність умов, стимулюючих автомобільне виробництво, Україна може повністю втратити усю галузь. У грудні вже будуть зупинені Запорізький автомобільний завод (ЗАЗ), і черкаський “Богдан”. Замовлення на КрАЗі і Лазі - мінімальні. Збір утилізації, який почав діяти в Росії з 1 вересня, фактично зупиняє українську автомобільну промисловість. Україна доки нічого не зробила, щоб захистити власну промисловість. Хоча вітчизняні автовиробники вимагають підвищити ввізні мита на імпортні автомобілі до 15%. Згідно з правилами СОТ, Україна після 3 років членства в цій організації має повне право на такі заходи, якщо страждає яка-небудь з галузей національної економіки.

 «Вільна преса»

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com