Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ЗАБОРОНЕНА КНИГА

У білоруському місті Брест була заборонена презентація книги про вплив української мови на діалект в білоруському Поліссі.

Книгу «Голоси з Берестейщини» написав професор Волинського університету імені Лесі Українки Григорій Аркушин.

Презентація книги мала пройти в Брестській обласній бібліотеці імені Максима Горького.

«У вузькому форматі книгу «Голоси з Берестейщини» її автор представив у приміщенні Генерального консульства України в Бресті. При цьому учасники презентації заявили про політичні підстави заборони. Мовляв, мова поліщуків перетворюється на об’єкт боротьби», — говориться в заяві.

Також журналісти упевнені, що основою для заборони стало авторське присвячення: «Анклавним українцям, які ще залишаються українцями».

У своїй передмові автор відмічає денаціоналізацію білоруських поліщуків.

«Стверджують, що вони білоруси, тому що їх так записали, а їх мова, нібито, суміш польських, російських і білоруських слів (про українські слова нічого)», — заявив професор.

Зазначимо, що Аркушин на 500 сторінках книги навів у транскрипції зразки мови в 10 районах Брестської області, де проживають полі­щуки.

До книги прикладений також диск з відеозаписами. Книга «Голоси з Берестейщини» була видана в Луцьку накладом 75 штук. Раніше Аркушин видавав подібні роботи про мову в польському і волинському Полісся.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com