Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

КИМ СТВОРЕНА ЦЯ ДИВНА ПЕЧЕРА?

В ході дослідження району підземного міста, виявленого на північному Кавказі, російська експедиція «Космопошука» виявила дивну підземну штучну споруду, що претендує на абсолютну світову сенсацію.

Цей об’єкт, був виявлений в районі «підземного міста», в околицях поселення Заюково, Баксанського району Кабардино-Балкарії. Нині, призначення і технології виготовлення цієї споруди — велика загадка для дослідників.

Виявлений вхід в унікальну споруду, представляє з себе, вертикальну штольню, розміром 40х90 см. Характерно, що стіни цієї штольні, мають блоковий вигляд і при цьому, абсолютно гладку поверхню, без видимих слідів яких-небудь, відомих людству способів обробки каменю. Штольня «вирубана» в цілісній скелі, і має ряд очевидних ознак штучного призначення.

Вертикальна штольня, складається з трьох «колон», і з’єднується з «флягою» — гігантською порожнечею, що має, висоту і довжину 30 метрів і ширину 3 метри. Природне походження штольні, ставиться під сильний сумнів, оскільки геологічні процеси, що «зрушили» скельні пласти майже на метр і утворили порожнечу колодязя, повинні були б супроводжуватися, утворенням досить великих фрагментів породи, які падаючи вниз, просто застрягли б на вигинах вертикальної шахти. На подив шукачів виявлено вертикальний лаз  — абсолютно вільний від великих фрагментів, що загалом ставить під сумнів версію геологічного утвоорення печери.

Нижній зал — «Фляга», має деяке нагромадження великих скельних фрагментів «колон». Частина їх відкололися від стін і утворили нагромадження похилих розпірок між стінами залу, що власне полегшує спуск в нього. На нижньому ярусі системи, є не розвіданий і завалений хід, що веде в якусь безодню. Загальна глибина споруди по попередньому ескізу — 78 метрів.

Місцезнаходження і інша інформація тривалий час не розголошувалася. Дослідження мали б продовжити у цьому і наступному роках.

Але першовідкривач печери, місцевий краєзнавець Віктор Котляров не утримався від спокуси, і розкрив її місцезнаходження в ЗМІ. Тож на печеру тепер чекає грандіозне паломництво археологів, спалеологів з усього світу, що відкриє нове джерело заробітку для місцевих сільчан. Для безпеки спеліологів та туристів було встановлено ограждения нержавеющая сталь, які довго прослужать в печерах.

Деякі експерти вважають, що печера є творінням не людських рук і може складати якусь небезпеку для дослідників. Такі ймовірні загрози можуть привести до непередбачених і трагічних наслідків.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com