Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Повна Перемога соціалізму у США

У найближчі чотири роки ніякої фінансової підтримки «помаранчевих революцій» з Вашингтона не намічається. Республіканці, які завжди живили пристрасть до експорту демократії, програли. Їх суперники, власне Демократична партія США, звикли поширювати на пострадянському просторі не ідеї, а свіжо віддруковані долари.

Випадково або ні, але Барак Обама переміг на виборах якраз на 95-ту річницю Великої Жовтневої соціалістичної революції. Втім, у горезвісного середнього білого класу — класичних американців — є усі причини проклинати «жовтневий переворот». На їхню думку, владу в Америці захопили соціалісти з Обамою на чолі. І скільки б американський посол в Україні не заявляв, що «вибори в США пройшли демократично», зовсім не усі його співвітчизники так вважають.

«Ці вибори — щонайповніший сором і пародія. У нас не демократія! Тепер наша країна, як ніколи раніше, в серйозній і небаченій біді, — вибухнув гнівним спічем мільярдер Дональд Трамп і навіть закликав до революційного виступу: — Ми не повинні цього дозволити. Ми повинні відправитися маршем на Вашингтон і зупинити цю пародію! Наша нація повністю розділилася! Давайте відчайдушно битися, щоб покінчити з цією величезною і огидною несправедливістю! Світ сміється над нами»!

Соціалістична політика Обами полягає в тому, що саме він, як жоден з його попередників, посилено підсаджує американців на різні пільги, дотації, продуктові і грошові допомоги. В результаті в США утворився глибокий розрив між середнім класом підприємців і непрацюючими державними утриманцями.

За даними компанії CNN, за супротивника Барака Обами, республіканця Мітта Ромні проголосувало більше 60% білих людей середнього віку. 51% білої молоді також проти Обами. Але ось за рахунок афроамериканців, які складають усього 13% населення США, Барак Хуссейн Обама і переміг. Його підтримує 93% чорношкірого населення. Проте загальний підрахунок голосів в США не має ніякої сили.

Бо згідно Конституції, президента США вибирає спеціальний орган — колегія виборців, за яких і голосують громадяни. Причому кількість виборців від кожного штату — різна і залежить як від кількості жителів, так і від числа бізнесменів.

У більшості штатів США історично перемагає одна і та ж партія — або республіканці, або демократи. У передвиборний період активна агітація там не ведеться. У результаті уся боротьба розгортається в декількох штатах, що не «визначилися». У 2012 році такими стали Огайо (18 голосів виборців) і Флоріда (29 голосів виборців). І там, і там переміг Обама (хоча його перевага ледве досягла 1%), в сумі набравши 303 голоси проти 206 у Ромні. Всього голосів — 538. Тому подальший підрахунок і офіційний результат — проста формальність.

Американські експерти вважають, що перемогу Обамі приніс ураган «Сенді», який спустошив Східне узбережжя США напередодні виборів. Чинний президент переконав співгромадян, що він відмінно впорався з наслідками руйнівної стихії.

Відразу ж після оголошення попередніх результатів республіканець Ромні, що так і не став першим в США президентом від церкви мормонів, подзвонив Обамі, визнав свою поразку і привітав з перемогою. Отже гасла боротьби з «жорстоким російським авторитаризмом» і засиллям китайської економіки американцям доведеться відкласти мінімум на 4 роки. Українцям теж не варто чекати свіжих вітрів із-за океану.

У вересні, незадовго до виборів, американський сенат ухвалив резолюцію, в якій призвав Держдепартамент ввести заборону на видачу віз українським чиновникам, відповідальним за ув’язнення Юлії Тимошенко і інших опозиціонерів. В Україні опозиція відразу ж оголосила цей документ вироком президентові Віктору Януковичу, його уряду і судовим органам.

На жаль, практика показує, що кардинальні резолюції по Україні напередодні американських виборів — швидше побажання на випадок зміни адміністрації. Так, перед відходом в 2008 році адміністрація Джорджа Буша-молодшого залишила договір, в якому Україні гарантувався вступ до НАТО. Зараз про цей папір ніхто і не згадує.

Схожа доля чекає і резолюцію сенату по Тимошенко. Тим паче, що вона носить суто рекомендаційний характер. Виконувати її або швидше не виконувати може тільки Держдеп, який при Обамі особливо неповороткий в європейських справах.

На відміну від Дональда Трампа, знаменитий мільярдер Джордж Сорос, що збив  статки на валютних біржових спекуляціях, задоволено потирає руки. «Я радий, що Обама переміг. Американські виборці відкинули екстремістські позиції, відкривши можливості для розумнішої політики», — заявив Сорос в інтерв’ю Reuters відразу після оголошення попередніх результатів. Мільярдер пожертвував «всього» $2 млн. на виборчу кампанію Демократичної партії і збирається відбити свій вклад на валютній біржі сторицею.

«Соціаліст» Обама в наступних 4 роки і далі «друкуватиме долари», покриваючи за рахунок цього зростаючий дефіцит державного бюджету США. Якщо Обама переміг, то і Бен Бернанке залишиться на посту глави Федеральної резервної системи. А при нім держборг США з $10 трлн. піднявся до $16 трлн. З іншого боку, що повнокровніше державне фінансування, то більше стимулюється зростання економіки США. Це означає, що ціни в доларах на товари ростимуть не лише в США, але і у всьому світі, відповідно — і в Україні.

 Георгій Попов News24ua

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com