Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Електронні гроші замінять паперові?

У повідомленні прес-служби Президента говориться: «Президент підписав закон №5284 — VI «Про внесення змін до деяких законодавчих актів відносно функціонування платіжних систем і розвитку безготівкових розрахунків».

Цей закон, зокрема, передбачає визначення терміну «електронні гроші», визначає, що емітентами електронних грошей будуть банки, а також встановлює відповідальність за неправомірне використання електронних грошей.

Крім того, документ припускає створення і ведення Нацбанком реєстру платіжних систем і систем розрахунків, їх учасників і операторів послуг платіжної інфраструктури.

Згідно із законом, платіжним системам надається право здійснювати діяль­ність в Україні тільки після їх реєстрації в порядку, встановленому НБУ.

Відповідно до документу, НБУ надається право визначати порядок здійснення в Україні маршрутизації, клірингу і взаєморозрахунків між учасниками платіжних систем по операціях із застосуванням платіжних карт, забезпечення формування і розміщення гарантійних депозитів учасників платіжних систем по операціях.

Крім того, закон припускає надання права банкам розміщувати на платіжній карті одночасно дві і більше торговельні марки платіжних систем.

Нацбанку документ надає право визначати напрями розвитку сучасних електронних банківських технологій, контролювати створення електронних платіжних інструментів, платіжних систем і засобів захисту банківської інформації, встановлювати граничні суми розрахунків готівкою для фізичних і юридичних осіб, а також для осіб-під­при­ємців.

Крім того, закон передбачає встановлення штрафу у розмірі 8,5 тис. гривен (500 не оподатковуваних мінімумів прибутків громадян) за обмеження або відмову в реалізації права споживача оплачувати купівлі в торговельних точках за допомогою електронних платіжних засобів.

Контроль за наявністю у суб’єктів господарювання платіжних терміналів, згідно з документом, покладається на Державну податкову службу.

Законопроект також надає Податковій право здійснювати контроль за дотриманням порядку проведення готівкових розрахунків за товари (послуги) з використанням електронних платіжних засобів.

Закон також надає Національному банку право встановлювати граничні суми розрахунків готівкою.

Як повідомляло агентство, Верховна Рада ухвалила в цілому законопроект №10656 18 вересня.

Після цього міжнародна платіжна система Visa International закликала президента ветувати цей закон.

Українські Новини

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com