Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Відверте визнання

Курс Росії відносно України виявився дещо прагматичнішим, ніж розраховувалось - нині поступок, які не передбачали б зустрічних кроків з боку України, РФ вже не робитиме.

Про це заявив представник Президента у Верховній Раді України Юрій Мірошниченко в ефірі «Радіо Свобода», коментуючи підсумки візиту Президента Віктора Януковича до Москви, повідомляє УКРІНФОРМ.

«Курс Росії дещо прагматичніший, ніж Україна на те розраховувала», - сказав Мірошниченко, аргументуючи тим, що «Росія усвідомила Україну як незалежну державу і почала діяти відносно України прагматично - ніяких пострадянських сентиментів, братерських реверансів, суто прагматично, виходячи з своїх національних інтересів».

У цьому контексті він вказав на труднощі з реалізацією деяких спільних українсько-російських проектів про співпрацю.

«Не виправдалися очікування. Україна простягнула руку дружби і готовності до співпраці, ми пішли на дуже складний крок щодо Харківської угоди. Ми дійсно мали великі сподівання на новий імпульс у відносинах між Україною та Росією», - зазначив Мірошниченко.

За його словами, у Москві було підписано ряд угод про наміри щодо економічних проектів, зокрема у сфері енергетики, авіабудування, космічної галузі та газових питань.

«Якщо об’єктивно подивитися, ми не бачимо продовження цих проектів, - наголосив Мірошниченко, зазначаючи, що «проекти не просуваються саме тому, що Росія виторговує все кращі і кращі умови для своєї участі в них». Мірошниченко вважає, що слід «винести той урок, що ніяких поступок, які не передбачали б зустрічних кроків з боку України, Росія нам робити вже не буде. Ми повинні чітко відчувати межу, де ми можемо йти назустріч, і де це нам невигідно». При цьому Юрій Мірошниченко наголосив на можливості переорієнтації українських пріоритетів.

«Якщо Росія буде мислити геополітично, вона буде розуміти, що їй потрібен партнер. Чим більше будуть такими ігноруваннями Україну відштовхувати від себе, тим менше в України буде мотивації до співпраці, і вона буде переорієнтовувати свої пріоритети не лише політичні, а й економічні, на інші частини світу», - сказав він. Водночас Мірошниченко оцінив візит Віктора Януковича до Москви як успішний.

«Візит є успішним, тому що з боку Російської Федерації було розуміння, а з боку України були певні ініціативи, певна проактивна позиція. Це новий стиль української дипломатії, коли ми не чекаємо, що нас запросять, а самі проявляємо ініціативу і формуємо прядок денний», - наголосив Юрій Мірошниченко.

Укрінформ

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com