Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Історичні стилі архітектури

Дуже складним завданням є вибір того чи іншого стилюпри будівництвінового будинку чи в оздобленні інтер'єру приміщення. Якщо хтось тяжіє за  старовиною, то, напевно, його зацікавить один з історичних архітектурних стилів. Отже, мі спробуємо зробити класифікацію історичних стилів.

Античний стиль, який несе в собі дух давньогрецької і давньоримської архітектури і є прародичем Класицизму, Неокласицизму і Ренесансу. Так як спочатку цей стиль зародився у греків, то надалі його перейняли римляни, доповнивши куполами і арками. Якщо хтось вирішив зупинитися саме на такому стилі інтер'єру, то тут потрібна буде перепланування будинку або квартири так, щоб спочатку йшла прямокутна вітальня з величезною кількістю дверей до інших кімнат.

Романський стиль 11-12 століття відродив давньоримську архітектуру, використовуючи в дизайні інтер'єрів арки, приземкуваті форми і ваговитість.

Готичний стиль (друга половина 12 століття до 15 століття) використовував в оздобленні різнокольорові вітражі, величезні вікна і високі ажурні вежі.

Стиль Ренесансу 15-16 століття ніс у собі обробку приміщень різьбленим деревом і круглими арками.

Стиль Барокко, характеризується розкішшю, яку могли дозволити собі тільки найбагатші люди. Але в цьому стилі не варто перестаратися з великою кількістю елементів декору, інакше будинок або квартира скидатиметься на антикварний магазин. Основними кольорами для бароко є колір сапфіра, смарагду, золота і червоного вина. А найпопулярнішою композицією в бароко є поєднання білосніжного кольору з золотим, знову ж та сама ліпнина, що прикрашає стелі.

Стиль Рококо відрізнявся від інших стилів орнаментальним ритмом, витонченістю, декоративністю, що створюють легкість в інтер'єрі.

Класицизм (18-19 століття), що відрізняється стриманим декором, який був виконаний виключно з високоякісних матеріалів.

Ампір (початок 19 століття ), який зароджувався за часів Наполеона і містив в собі багатий декор з мотивами військової тематики, а також масивні нескладні форми і монументальність. Для цього стилю характерне використання колон, консолей, карнизів і фризів.

Стиль еклектика (19 століття) має донині пластичні форми, містить декоративні елементи, багатий великою кількістю текстилю та м'яких меблів.

Стиль модерн (19-20 століття) характеризується також як і еклектика наявністю декоративних елементів.

Стиль Конструктивізм (перша половина 20 -го століття ) характеризується компактними обсягами, ясністю форм і повною відсутністю ліпнини.

Сподіваємось, що це допоможе кожному бажаючому створити інтер'єр свого житла та  визначитися з вибором і зупинитися на якомусь з варіантів, або створити неповторну композицію стилів.


Найпоширенішим способом художньої обробки, як інтер'єру, так і екстер'єру приміщення з давніх часів є ліпнина. Сьогодні готові декоративні елементи представлені в широкому розмаїтті, але, як правило, для індивідуальних рішень виготовляють лепнину на заказ. За допомогою декоративної ліпнини можна реалізувати сміливі дизайнерські ідеї та фантазії в будь-якому класичному та сучасному стилі.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com