Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Як вибрати інструмент для роботи

Хороший інструмент - не розкіш, а можливість швидше і легше виконувати роботи різного роду. Тим, хто щодня використовує дрилі, болгарки, шуруповерти, не варто пояснювати, наскільки важливі їх зручність, надійність, довговічність.

Хороший інструмент - не розкіш, а можливість швидше і легше виконувати роботи, вибирайте інструмент того виробника, який спеціалізується на його випуск.

Зараз ринок інструментів пропонує найрізноманітніші моделі від відомих виробників, а також їх «аналоги» за привабливішою ціною. Продавці останніх запевняють, що немає чого переплачувати за розкручений бренд, якщо можна отримати все те ж, але набагато дешевше. Досвідчених майстрів подібними розповідями з пантелику не збити, а ось початківці при такому багатстві вибору можуть розгубитися.

Як же придбати потрібний інструмент, щоб потім не пошкодувати про зроблений вибір?

За своїми технічними вимогам такий інструмент можна розділити на професійний і «аматорський». Різниця в їхній ціні визначається не тільки конструкцією вузлів, а й ресурсом роботи, режимом робота/відпочинок, надійністю та іншими технічними характеристиками.

Треба відзначити, що професійний інструмент, як правило, призначений для його використання на виробництві протягом тривалого часу. Тому робота з таким інструментом передбачає наявність певних навичок у його користувачів. Для виготовлення його вузлів використовуються нові технології і якісніші матеріали.

Аматорський інструмент в більшості випадків призначений для використання в «домашніх умовах», він простий у використанні і універсальний в експлуатації. Конструкція цього типу інструментів розробляється фахівцями з упором на простоту їх застосування.

Багатофункціональний інструмент

Більшість виробників випускає так званий багатофункціональний інструмент, тобто інструмент для виконання різних видів робіт: свердління, дрилі з режимом перфоратора, роботи з шурупами і з можливістю нарізати різьбу. Такі інструменти зазвичай використовуються в побутових умовах і тому не можуть замінити повною мірою інструментів, призначених для виконання конкретної вузької задачі.

профессионаотный инструмент на Skynell Харьков

Для виконання кожної операції від інструменту потрібна певна потужність, зусилля, число оборотів, що впливає на сам виріб і на тривалість його роботи. Тому можна сміливо стверджувати, що ідеального аматорського інструменту просто не існує, тому що основні його функції завжди переважатимуть над додатковими.

Існує декілька варіантів джерел живлення для такого інструменту:

  •      від акумуляторних батарей,
  •      від мережі змінного струму,
  •      від пневмоприводу,
  •      від дизельних і бензинових двигунів.

Електроінструмент

Зверніть увагу, що інструмент імпортного виробництва зобов'язаний бути сертифікований для свого застосування в наших електромережах. Інструмент з автономним живленням раціонально набувати для використання його в місцях, де немає стаціонарних джерел живлення. Недоліками акумуляторного інструменту є порівняно нетривала робота між підзарядками і досить висока вартість самих акумуляторних батарей.

При виборі інструмента, що живиться від електромережі, перевіряйте, щоб він мав надійний захист від ураження електричним струмом, інакше є ризик отримати досить важку травму.

Такий інструмент повинен мати подвійну ізоляцію. Перший його рівень буде ізолювати електричні вузли інструменту. Ну, а другий буде забезпечувати захист корпусу виробу. Пам'ятайте, що такий інструмент повинен мати спеціальне графічне позначення на його корпусі і в самому технічному паспорті виробу. Це дає можливість використовувати даний інструмент без якого-небудь додаткового заземлення.

Бензоінструмент

Бензоінструмент зазвичай вимагає особливе паливо і мастило, які повинні відповідати типу двигуна. Недоліками такого інструменту є його велика маса, досить сильний шум при роботі і висока вартість енергоресурсів. Але, незаперечною перевагою даного інструменту є його мобільність.

Функціональність і зручність

За своєю конструкцією будь-який інструмент повинен мати зручну для роботи форму корпусу. Гідний зовнішній вигляд буде приємним бонусом, але головне - щоб усі елементи управління були зручні для використання. Крім того інструмент повинен бути забезпечений і різними допоміжними засобами захисту (наприклад, додатковими ручками, вимикачами із спеціальним захистом пуску, кожухами тощо).

Багатофункціональні інструменти, наприклад дрилі з функцією шуруповерта або болгарка з можливістю використання як шліф-машинки, повинні бути оснащені елементами плавного пуску. Вони також повинні мати обмежувачі максимальної потужності і пускового струму, дуже зручна, а часто просто необхідна функція реверсу - зворотного обертання. Якщо при роботі інструмент виробляє велику кількість пилу, то в такому випадку він повинен бути оснащений патрубком для підключення пилососа.

Якщо Ви ще не визначилися з тим, який інструмент Ви хочете придбати, то навіть якщо виникла раптова потреба в ньому, не слід поспішати і купувати перше-ліпше виріб. Обов'язково ознайомтеся з інструментами декількох виробників. Зробіть декілька тестових включень, щоб порівняти шум, плавність роботи і визначити якість збірки даного інструменту.

Пам'ятайте, що у якісно зібраних інструментах силові вузли повинні працювати рівно, без провалів потужності і сторонніх стукотів. Вібрація, що передається при роботі на корпус виробу повинна бути мінімальною (інакше при роботі потім руки «відсохнуть»), а видаваний шум не повинен перевищувати спеціальні допустимі норми.

При виключенні інструменту зупинка його обертових частин повинна відбуватися плавно і поступово. У такі моменти повинні бути дуже добре чути різні сторонні шуми. В деяких типах інструмента, наприклад в шуруповерт, дуже корисною функцією буде гальмування механізму при виключенні - тоді зупинка буде відбуватися практично миттєво.

При порівнянні декількох інструментів вам може сподобатися якась конкретна модель. Якщо вона ненабагато програє конкурентам за технічними характеристиками і укладається в ваш бюджет, то рекомендуємо придбати саме її. Досвід показує, що інструментом, який подобається, набагато приємніше працювати. А якщо від роботи ви будете отримувати задоволення - то і сама робота буде рухатися швидше.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com