Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Емоція чи розрахунок?

Після скандального вчинку російської панк-групи у храмі Христа Спасителя, і, певно, надмірного за богохульський танець та приспів покарання у 2 роки ув’язнення, світом прокотилася хвиля... підтримки «постраждалих» дівок. Багато хто, навіть із середовища російських священиків, вважає, що дівчат треба було посадити на 15 діб і, після показового підмітання Червоної площі та штрафу, відпустити на всі чотири боки. Проте комусь захотілося продемонструвати бойовитість російського православ’я, особливо на тлі надзвичайної активності мусульман на захист від паплюжень своєї віри. У цілому таке бажання активізувати православне середовище на захист віри у великій православній цитаделі світу говорить про певну здорову складову суспільства та влади. Але не у цьому випадку. Ну, хіба можна повірити у те, що «православні» очільники РФ, які по більшості є вихідцями із системи, яка ще 25 років тому нещадно боролася з «попівством» і релігією, щиро моляться, сповідуються, хрестяться? А про нещирість  провладного православ’я говорить невгамовне бажання керівників РФ використовувати церкву для всіляких авантюрних і руйнівних геополітичних проектів, ну, і власних потреб, звичайно. Тож, для рейтинга важливо було пропіаритися на тлі блюзнірського вчинка «скажених кішечок». Дивує ще й те, що за танці у храмі дівчата отримали саме кримінальну статтю у державі, де церква офіційно відмежована від держави. Тобто створено певний юридичний прецедент, який може бути застосований і в майбутньому. Добре це чи погано, поки що важко прогнозувати. Не викликає сумніву лише те, що подібний прецедент буде активно залучатися в інтересах держави, а не суспільства. І релігія тут ні до чого. Це потрібно буде для збереження режиму, щоб звузити кількість виявів непокори і незадоволення, увівши їх у русло кількох кримінальних статей.

Якщо це план не на захист православ’я, а не обмеження прав суспільства, то скоро ми можемо побачити щось подібне і в Україні. Наприклад під час «розборок» між Київським і Московським Патріархатами.

Андрій ГУСЄВ

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com