Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

НОВЕ ЗАГАДКОВЕ ЗАХВОРЮВАННЯ

Міжнародна група дослідників під керівництвом Сари Браун з Національного інституту алергії та інфекційних захворювань США виявила нову хворобу, яка проявляється у десятків людей азіатського походження у вигляді симптомів СНІДУ, повідомляє MedicalXpress. В результаті порушення роботи імунної системи організм хворих перестає чинити опір інфекції. Причина цього захворювання нині не зовсім зрозуміла, але учені стверджують, що вона не заразна. «Це новий різновид набутого імунодефіциту, який не передається у спадок і виникає у дорослих, на відміну від СНІДУ хвороба не поширюється за допомогою вірусу», — говорить Сара Браун. Дослідження нового захворювання, яке дістало назву синдрому набутого імунодефіциту дорослого віку («adult-onset» immunodeficiency syndrome), почалося у 2004 році і проводилося Браун  разом з колегами з Таїланду і Тайваню. 

На думку експерта Medical Xpress Денніса Макі, інфекціоніста з Університету Вісконсін-Медісон, який спостерігав кількох хворих з симптомами «СНІДУ дорослих», не виключено, що хвороба може бути викликана деяким інфекційним агентом навіть при тому, що вона і не передається від людини до людини. ВІЛ, що викликає розвиток СНІДУ, руйнує Т-лімфоцити імунної системи, які представляють першу лінію захисту організму від вірусів і інших інфекцій. При «СНІДі дорослих» Т-клітини зберігаються, але імунна система виходить з ладу. Обстеживши 200 осіб у Тайвані і Таїланді, Браун з колегами встановили, що для нового захворювання характерне утворення субстанцій, званих аутоантитілами. Вони блокують білок гамма-інтерферон, що є хімічним сигналом для початку роботи імунної системи і захисту організму від сторонніх агентів. Відомо, що блокування гамма-інтерферона у хворих на СНІД  робить їх чутливими до вірусів, грибкових інфекцій і паразитів, але особливо до  бактерій, що викликають захворювання легенів. Що саме примушує організм хворих на новий набутий імунодефіцит виробляти аутоантитіла, не зрозуміло. Антибіотики для лікування цих людей не ефективні, деяке полегшення дає застосування протиракових препаратів, що пригнічують продукування антитіл. Захворювання розвивається до 50 років, але не має фамільного характеру, що робить маловірогідною його обумовленість мутацією одного гена, вважає Браун. Деякі пацієнти, серед яких були люди азіатського походження, що проживали у США, померли від сильних інфекційних уражень. Той факт, що майже усі виявлені пацієнти були з Азії або мали азіатське походження, незалежно від того, де вони проживали, дозволяє ученим припускати участь в «пусковому механізмі» захворювання деяких генетичних або середовищних чинників.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com