Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

До журналіста застосують батіг

Партія регіонів разом із сателітами ухвалила в першому читанні закон про наклеп. До кримінального кодексу повертається стаття, яка була видалена звідти десять років тому під тиском Ради Європи.

Закон про наклеп — це наступ на останнє явне середовище спротиву владі. Інститут опозиції обезголовлено рік тому. Інститут правосуддя було знівельовано законом про судоустрій. Час взятися за журналістів.

Як виявилося на засіданні Міжвідомчої робочої групи з питань свободи слова, автор закону — Віталій Журавський — при тому, що є депутатом, також працює позаштатним радником президента.

 На засіданні Міжвідомчої групи під керівництвом прес-секретаря президента Дарки Чепак закон був підданий обструкції. Але в цьому варто вбачати не позицію президента, а конфлікт всередині самої владної команди. Окрім «партії війни», там існує «партія миру», яка не хоче нового загострення із Заходом.

Попри небажання бруднитися у цій законодавчій новації, постпреду президента у парламенті Юрію Мірошниченку не вистачило сміливості якщо не подати проект постанови про скасування голосування в першому читанні, то хоча би написати заяву про відкликання свого власного голосу, оскільки він сам зізнався, що кнопку натиснули за нього.

Фахівці вважають, що проект закону був створений на комп’ютері адміністрації президента.

Більше того, за інформацією Української правди, напередодні ухвалення цього закону Журавський отримав екстрений дзвінок повертатися до Києва з виборчого округу в Житомирській області, де він балотується, щоб доповідати закон на трибуні.

 Журавський став депутатом тільки у квітні 2012 року, через чотири з половиною роки після виборів, як 230 номер списку, і лише завдяки масовому походу регіоналів із парламенту на посади у виконавчій владі. 

Виникає природне запитання — чому це питання виникло зараз? Єдина правдоподібна версія — тому що влада хоче ухвалити такий закон, поки в його розпорядженні ручний парламент. Гарантій, що він зможе назбирати 226 голосів у новому скликанні під такий одіозний проект, просто немає. Тож навіщо витрачати зусилля на мобілізацію після виборів, коли це можна зробити зараз?

Після рішення Конституційного суду щодо записів Мельниченка, за яким докази по справі можуть бути зібрані тільки органами слідства, фактично будь-яка журналістська публікація є наклепом. Адже в разі порушення кримінальної справи ви не зможете подати докази правдивості своїх слів, тому що вони були зібрані невповноваженою на те особу — тобто журналістом, а не слідчим.

За матеріалами УП

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com