Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Відносини з ЄС знову провисли

9-та Ялтинська щорічна зустріч «Україна і світ: долаючи завтрашні виклики разом», організована Ялтинською європейською стратегією (YES) у партнерстві з Фондом Віктора Пінчука, пройшла з 13 по 16 вересня у Лівадійському палаці. Понад 200 провідних представників політичних, ділових і громадських кіл з більш ніж 20 країн світу обговорили основні глобальні виклики та їхній вплив на Європу, Україну та світ.

Євроінтеграція України останнім часом уповільнилася через появу додаткових питань Євросоюзу до України, однак їх буде знято після парламентських виборів, вважає президент України Віктор Янукович — це основний месидж від президента України, який пролунав на конференції. В.Янукович, виступаючи на 9-й Ялтинській щорічній зустрічі, також розповів гостям про інтеграцію в МС, ГТС і дефіцит бюджету. Зокрема він сказав: «Переконаний, що після парламентських виборів усі побоювання будуть зняті, і шлях інтеграції з ЄС буде пройдено до кінця... У даний момент у наших партнерів з’явилися певні додаткові питання до України. Однак я переконаний, що після нинішніх парламентських виборів усі побоювання зникнуть, і шлях до повноцінної асоціацію України і ЄС буде пройдено до кінця».

В.Янукович також підкреслив, що Україна залишається зацікавленою у підписанні угоди про асоціацію з ЄС.

Президент України приділив велику увагу світовій економічній кризі, висловивши думку, що ця криза неминуче призведе до того, що лідерські позиції країн у світі будуть змінюватися. Він звернув увагу, що колись здавалось би непохитна «Велика вісімка» вже фактично перетворилась на «Велику двадцятку». В.Янукович висловив переконання, що це ще не остаточна цифра.

Президент України вважає, що цю тенденцію добре демонструє рух інвестицій. Він зауважив, що інвестиції ідуть туди, де економіка динамічно розвивається, тобто у країни, які мають перспективу. «Мова вже йде не тільки про країни БРІКС (Бразилія, Росія, Індія, Китай і ПАР), величезну увагу міжнародних інвесторів привертают країни з групи МІСТ — Мексика, Індонезія, Південна Корея, Туреччина – саме вони на тлі глобального уповільнення і важкого процесу трансформації традиційних лідерів, можуть бути найбільшими локомотивами світової економіки у XXI столітті. Україна має шанс долучитися до цієї конкуренції», — наголосив президент.

Він розповів про реформи, які сьогодні відбуваються в Україні. За його словами, «сьогодні ситуація в Україні нормалізувалася, ми змогли вийти з кризової спіралі та подолати інерцію занепаду». «Цілі та завдання українських реформ чіткі та зрозумілі – вийти в число лідерів посткризового світу», — зауважив президент.

Віктор Янукович також упевнений в ефективному продовженні діалогу з Росією на основі дружби, довіри і взаєморозуміння.

Він привітав Дмитра Медведєву з днем народження і зазначив, що в Україні високо цінують увагу Медведєва до питань розширення стратегічного міждержавного партнерства, прагнення до зміцнення дружніх зв’язків між народами України і Росії, а його особистий внесок у розвиток торговельно-економічного співробітництва вважає одним з основних пріоритетів українсько-російських відносин.

В. Янукович також зазначив, що Україна аналізує досвід створення та функціонування таких інтеграційних об’єднань, як Митний союз Єдиного економічного простору і вибудовує модель співпраці з Митним союзом.

“Особливу увагу ми приділяємо питанню трансформації цих об’єднань у Євразійський союз, при якому Україна вже повинна стати спостерігачем», — сказав президент. Він виступає за те, щоб Україна стала спостерігачем при Євразійському Союзі після того, як його буде створено.

Нагадаємо, що Євразійський союз це проект конфедеративного союзу держав з єдиним політичним, економічним, військовим, митним, гуманітарним, культурним простором на базі союзу Росії, Казахстану і Бєларусі. Останні слова В.Яну­ковича насторожили західних політиків і деякі з них уже навіть висловилися з цього приводу. Зокрема Х.Солана.

У ціломі саміт у Ялті не став проривним у сфері взаємовідносин України з Євроспільнотою. На заваді стоять питання утримання в ув’язненні лідерів опозиції. Про це відверто говорили представники ЄС у Ялті. Нічого конкретного з приводу вирішення цього питання не сказав ні президент, ні інші представники української влади.   Зокрема європейський комісар з питань розширення Європейського Союзу і європейської політики сусідства Штефан Фюле висловив думку, що вибори Верховної Ради покажуть, чи стали громадяни більш вільними за останні 2 роки, чи незалежні медіа, чи дає реформа судової системи результати. Питання ув’язнення лідерів опозиції постійно висіло у повітрі і заважало вільному і невимушеному спілкуванню. Було зрозуміло, що відносини Україні з ЄС остаточно вступають у заморожену фазу. Наприкінці серпня більш конкретно про точки розходження з українською владою написав В.Януковичу новообраний президент Франції Олланд, демарш Х.Клінтон теж свідчив про складну атмосферу у стосунках з нашими західними партнерами.

Тим часом Сенат США прийняв резолюцію про звільнення Юлії Тимошенко та санкції щодо осіб причетних до її ув’язнення. Про це повідомляється на офіційному сайті Сенату.

Як повідомив «Українській правді» народний депутат від БЮТ Остап Семерак: «Резолюція була внесена до залу, і так як до тексту не було жодних зауважень, резолюція автоматично була схвалена».

Текст резолюції був оприлюднений раніше на офіційному сайті одного авторів резолюції сенатора Джеймса Інхофа.

«Сенат США засуджує дії адміністрації президента Віктора Януковича, спрямовані на політично мотивоване ув’язнення колишнього прем’єра Юлії Тимошенко», – сказано в тексті резолюції.

Відповідно до резолюції, сенат США закликає адміністрацію Януковича негайно звільнити Тимошенко й інших політичних ув’язнених.

Також Сенат просить Держдепартамент і Організацію з безпеки й співробітництва в Європі (ОБСЄ) «чинити спільний багатосторонній дипломатичний тиск на президента Януковича, щоб звільнити Тимошенко».

Також сенат закликає Держдеп США видати заборону на видачу віз тим, «хто відповідальний за ув’язнення Тимошенко й погане поводження з нею».

«Ця резолюція рішуче й очевидно звернена до уряду України: вибірковому судовому переслідуванню політичних опонентів немає місця в демократичному суспільстві. Екс-прем’єр Тимошенко має бути негайно звільнена», – сказав Дурбін.

«Резолюція є доповненням до міжнародного аналізу й протестів із приводу порушень, які зараз відбуваються в Україні, підтверджуючи при цьому міцну підтримку Сенату Тимошенко й політичних ув’язнених в усьому світі», – відзначається в документі.

Представник об’єднаної опозиції ВО «Батьківщина» Анатолій Гриценко заявив, що «Поки що на даному етапі – після голосування в сенаті – це рішення має рекомендаційний характер. Для того, щоб воно стало законом, має ще проголосувати конгрес. Не встигли, оскільки у зв’язку з виборами президента США зараз у них перерва десь до 5-7 листопада», – сказав він.

Також Гриценко зазначив, що подібне рішення, якщо говорити військовими термінами, є «останнім попередженням».

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com