Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Наші вибори уже тривожать

У Європейській службі зовнішніх дій заявили, що не бачать можливості визнання парламентських виборів в Україні без участі в них засуджених лідерів опозиції. Про це пише видання «Коммерсант-Україна».

«У нас є величезні сумніви з приводу того, чи можуть вибори бути визнані чесними і вільними, якщо Юлія Тимошенко і інші лідери опозиції не зможуть взяти в них участі. В цьому випадку буде дуже складно визнати їх відповідними європейським стандартам», — заявила виданню офіційний представник глави ЕСВД Кетрін Ештон Майя Кочьянчич.

Вона завірила, що питання відповідності виборів очікуванням ЄС «матиме критичне значення для майбутньої угоди про асоціацію».

Варто відмітити, що Євросоюз до недавнього часу обмежувався розпливчатими вимогами про необхідність дотримання демократичних стандартів в Україні.

Українські дипломати в Брюсселі визнають, що розвиток справи Тимошенко матиме вирішальне значення для підписання Угоди про асоціацію. Тим часом в представництві України при ЄС вважають, що претензії світової спільноти з приводу вибіркового переслідування опозиції не мають під собою підстав.

«Якщо кримінальна справа вже порушена, стає дуже важко сказати, що його фігурант не має бути покараний за свої дії, оскільки геть той і ось цей парубок робили щось подібне і не понесли за цього покарання», — обгрунтувала позицію Києва заступник глави представництва України при ЄС Надія Цок, виступаючи учора перед журналістами в Брюсселі. «Ми визнаємо, що ми (Україна) неідеальні, але ми міняємося, у тому числі — продовжуємо судову реформу», — додала вона.

Ці пояснення не задовольняють європейських політиків. «Ще в січні 2011 року, коли я уперше говорив з Віктором Януковичем про справу Юлії Тимошенко, я запитав його: ви вірите, що це хороша ідея — почати судовий процес проти свого політичного опонента в той період, коли реформа судової системи ще не завершена, коли ви самі визнаєте, що українська юстиція ще не повністю відповідає принципам неупередженості, равности сторін і тому подібним”? — розповів журналістам в середу комісар ЄС з питань розширення і європейської політики сусідства Штефан Фюле. Переказувати відповідь Януковича Фюле не став.

Незважаючи на радикалізацію думки європейців, в Брюсселі залишилися впливові чиновники, які не мають наміру спалювати мости у взаєминах з Україною, і Фюле — один з них. «Штефан Фюле готовий йти на компроміси, навіть якщо Юлія Тимошенко залишиться за гратами. Він пропонує ЄС засудити це, але все-таки констатувати прогрес в інших сферах і підтримати Україну, підписавши угоду про асоціацію. Кетрін Ештон же категорично проти і готова заблокувати контакти до вирішення принципових питань», — повідомив виданню аналітик брюссельського Open Society Institute Віорел Урсу.

LB.ua

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com