Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ДИВНА МАТЕМАТИКА

Психологи встановили, що концепція числової прямої, використовувана в математиці, не є природженою ідеєю, а формується у процесі навчання. Стаття учених з’явилася в журналі PLoS One. 

За словами керівника групи дослідників Рафаеля Нуньєса, нові результати показують, що «математика не є універсальною мовою Всесвіту», оскільки багато фундаментальних концепцій є результатом освіти і виховання. 

У рамках роботи учені провели тестування представників племені юпно, що мешкає в Папуа-Новій Гвінеї. Примітною особливістю цього племені є те, що у них немає писемності, вони не використовують геометричні виміри, проте володіють арифметикою для чисел понад 20 (що у диких племен велика рідкість). 

На першому етапі роботи учені роздавали учасникам експерименту (вони були дорослими членами племені, що не здобували систематичної освіти) картки, на яких було намальовано декілька точок. Після того, як дослідники переконувалися за допомогою апельсинів, що випробовувані асоціюють картки саме з числами, вони брали малюнок відрізку. Учасникам досліду пояснювали, що на кінцях відмічені одиниця і, наприклад, десятка. 

Після цього випробовуваним пропонувалося розмістити на відрізки числа. Юпно розставляли числа таким чином, що менші були поряд з одиницею, а великі — з десяткою. При цьому вони повністю ігнорували середину відрізку. Вони також не прагнули розставити числа рівномірно. Порівнявши результати досвіду з результатами інших груп (дорослі юпно, які здобували освіту, і контрольна група в Каліфорнії), учені дійшли висновку, що концепція числової лінії не є природженою для хомо сапіенс. 

Ученим також вдалося перевірити, що ця концепція не пов’язана із сприйняттям часу. Виявилось, що юпно, кажучи про минуле, завжди вказують вниз по схилу пагорба, тоді як майбутнє розташовують вгору по схилу. Так вони роблять незалежно від власного розташування в просторі.

Компьюлентч

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com