Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ДЕ УЧНІ НАЙКРАЩІ?

Оцінки, які отримують китайські діти при складанні іспиту за міжнародним стандартом PISA, є найвищими у світі.  Міжнародна програма за оцінкою освітніх досягнень учнів (PISA) — тест, що оцінює рівень освіти школярів в різних країнах світу а також уміння застосовувати знання на практиці.

Результати іспитів свідчать, що Китай має систему освіти, яка дає кращі результати, ніж традиційні західні моделі.

Як заявив представник програми PISA Адреас Шлейхер, в Китаї освіта традиційно вважається гарним способом зробити кар’єру і тому китайські учні проявляють старанність немислиму в західних країнах.

Здивування західних експертів викликає також той факт, що в Китаї висока мотивація учнів властива дітям з усіх соціальних груп і класів.

Результати іспитів свідчать про те, що китайське суспільство приділяє величезну увагу проблемі освіти як на колективному, так і на індивідуальному рівнях.

Культурні відмінності також сильно впливають на підхід до освіти в різних частинами світу.

«У Північній Америці діти зазвичай усе пояснюють наявністю здібностей — мовляв, мені добре дається математика, а якщо у мене немає до неї здібностей, я займуся чимось іншим», — говорить Адреас Шлейхер.

«У Європі досі відчувається вплив сімейних традицій — якщо мій батько був водопровідником, то і я ним стану. У Китаї ж дев’ять з 10 опитаних школярів говорили: я буду багато вчитися і усе залежить від того, скільки праці я витрачу на досягнення успіху», — додає він.  Дуже часто іспити PISA сприймаються як неприємна несподіванка для міністрів освіти в різних країнах світу.

Найбільший шок в цьому відношенні пережила  Німеччина, коли з’ясувалося, що її знаменита система освіти насправді дає дуже посередні результати.

На думку Шлейхера, який присвятив своє життя впровадженню і поширенню міжнародних стандартів в освіті, «освіта є тією сферою, в якій панують традиції і забобони...».

Заслуга програми PISA полягає в тому, що вона ставить її учасників в рівні умови, говорить Шлейхер.

«Люди говорять, що на вдосконалення системи освіти вимагається років 25; але погляньте на Польщу і Сінгапур, де зрушення до кращого сталися набагато швидше», — вважає Шлейхер.

За матеріалами ВВС

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com