Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ГАЗ ПІДЕ З КАТАРУ?

Україна і Катар вже до кінця цього року можуть підписати договір про стратегічну співпрацю на 20 років. Домовились про це під час зустрічі прем’єра України Миколи Азарова з еміром Катару Хамадом Бін Халіф Аль Тані, що пройшла в Досі.

Київ і Доха цікаві один одному як продавець і покупець зрідженого газу. Катар планує нарощувати обсяги його виробництва і шукає гарантовані ринки збуту на довгостроковий період. Україна ж, займаючись диверсифікацією джерел постачання енергоресурсів, щоб знизити залежність від Росії, планує будувати LNG-термінал і шукає постачальників газу.

У цьому випадку інтереси двох країн максимально сходяться, і є підстави очікувати переходу від домовленостей до конкретних дій.

 Але домовитися про купівлю-продаж мало. Необхідно знайти шляхи доставки скрапленого газу танкерами з Катару до України. Один із варіантів - через Босфор. Проте Туреччина поки не дає згоди на прохід танкерів, побоюючись поставити під загрозу екологічну ситуацію в регіоні. Але Доха має намір знайти з Анкарою компромісний варіант.

Як повідомив заступник міністра енергетики України Володимир Макуха, Катар має намір вже в травні почати переговори з питання проходу танкерів в Україну через Босфор. 

У сфері сільського господарства Україна і Катар підтвердили плани про будівництво зернового хаба для того, аби забезпечити можливість продажу українського зерна через Катар у країни Близького Сходу.

 Крім того, катарська сторона під час переговорів висловила бажання інвестувати кошти у вирощування фуражного ячменю в Україні для своїх потреб і виробництва баранини.

УНІАН

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com