Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

НАС ГОТУЮТЬ ДО НОВИХ ЦІН?

Несвоєчасна сплата за електроенергію провокує заборгованість по зарплатам працівникам енергетичного сектора. Про це заявив журналістам голова Незалежної профспілки енергетиків України Валерій Погорілий, коментуючи збільшену на 12,2% заборгованості за електроенергію в I кварталі 2012 року, до 12,734 млрд грн. “Заборгованість споживачів за електроенергію росте через незбалансованість тарифів для кінцевих споживачів. Сьогодні населення оплачує лише близько 30% від собівартості електроенергії. Бракуючі витрати покриваються за рахунок промисловості, тариф на електроенергію для якої не адекватний реальній вартості електроенергії”, - заявив він.

На його думку, продовження цієї практики загрожує колапсом електроенергетичної галузі. “Сьогодні промисловість дотує населення, яке споживає як 150-250 кВт/год, так і 500 кВт/год і 1000 кВт/год. Це неправильно. Тому сьогодні необхідно вводити блокові тарифи для тих, хто споживає до 150-250 кВт/год, і для тих, хто споживає більше цього. Або розробити механізм прямих дотацій для малозабезпечених верств населення”, - вважає Погорілий.

Крім того, за його словами, необхідно вирішувати проблеми постійного зростання боргів за електроенергію з боку підприємств ЖКГ, зокрема водоканалів. “Сьогодні водоканали розраховуються з енергопоставляючими компаніями за залишковим принципом притому, що електроенергія займає левову частку в послугах водоканалів”, - говорить він. Як результат, на сьогодні борг підприємств ЖКГ перевищує 5,6 млрд грн., з яких 4,3 млрд грн. припадає на водоканали.

Як вважає Валерій Погорілий, вирішити питання неплатежів з водоканалами необхідно так, як раніше вдалося розв’язати проблему розподілу грошей, отриманих від споживачів, між енергопоставляючими і енергогенеруючими компаніями, тобто шляхом введення розподільних рахунків для водоканалів. “Гроші від споживачів поступатиме на розподільний рахунок, звідки, по алгоритму, частина з них перераховуватися за оплату електроенергії, а частина - на ведення господарської діяльності самого водоканалу”, - говорить він.

На думку Валерія Погорілого, якщо борги за електроенергію збільшуватимуться і далі - це поставить під загрозу не лише виплату заробітної плати працівникам підприємств електроенергетики, але і своєчасне проведення ремонтних робіт, утримання існуючих і будівництво нових електромереж.

Utro.ru

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com