Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ЗБІЛЬШЕННЯ ТАРИФІВ НА ГАЗ НЕМИНУЧЕ?

Підвищення тарифів на газ для споживачів в майбутньому є неминучим, але підходити до вирішення цього питання треба обережно і з урахуванням соціальних наслідків, вважає перший заступник глави Адміністрації президента Ірина Акімова. Про це вона сказала під час дискусії на тему українських реформ, що відбулася у Фонді Карнеги у Вашингтоні.

«Тарифи на газ, безумовно, будуть підвищені в майбутньому. Напевно, зараз не буде розумно для мене прогнозувати, в якому саме місяці це станеться. Проте я абсолютно упевнена, що цей процес неминучий. Проте необхідно враховувати соціальні наслідки. Я думаю, що ми повинні робити це з обережністю», — зазначила Акімова.

За її словами, для України це питання є дуже важким, проте повільно тарифи на комунальні послуги збільшуються. Зокрема, плата за опалювання і холодну воду збільшилася за останній рік на 10-15%. В той же час держава прагне створити справедливу основу для вирішення проблеми тарифів і через бюджетну програму підвищити ефективність в наданні комунальних послуг, відмітила Акімова.

Коментуючи переговори з Росією відносно перегляду газової угоди, вона підкреслила: «Я абсолютно упевнена, якщо партнери хочуть йти далі і ефективно працювати, існують можливості для вирішення навіть таких складних питань». Нинішню угоду Акімова назвала «дуже необгрунтованою і несправедливою». При цьому вона підкреслила, що ціна на російський газ для України набагато вища, ніж для окремих європейських країн. А правило «бери або плати» не враховує того, що Україна рухається шляхом енергоефективності.

Головний економічний радник президента додала, що газове питання «завжди дуже політизується», і його важко вирішити виключно на економічній основі. «Що є одним з інструментів, щоб зробити це рішення таким, що менш політизується? Відповідь дуже проста — диверсифікація», — підсумувала Акімова.

 ukrinform.ua

***

У Верховній Раді України зареєстрований законопроект міністра енергетики Юрія Бойка, яким пропонується вивести процедури по закупівлі газу з-під дії закону «Про здійснення державних закупівель». 

Як пише газета «Дело», у разі ухвалення цього законопроекту і внесення правок, НАК «Нафтогаз» не буде більше зобов’язаний публікувати суми угод по закупівлі природного газу, адже зараз така практика обумовлена правилами проведення тендерів.

За словами провідного експерта енергетичних програм Центру Разумкова Сергія Дяченко, хоча ціни на газ для бюджетників злетіти не повинні, все ж угоди втратять елемент прозорості. «Чисто формально це можна сприйняти як крок до лібералізації ринку. Тобто декларується, що можна буде впроваджувати сучасний інструментарій роботи на ринках...», — вважає Дяченко.

Він також зазначив, що доки складно спрогнозувати, як така ініціатива Міністерства енергетики відіб’ється на принципах постачання газу бюджетним установам, які забезпечують соціальну сферу, рівно як і самої ціни на газ.

«Державні органи, звичайно, ціну знатимуть, але широкому колу осіб вони вже і необов’язково будуть відомі. Але я не думаю, що це зроблять для того, щоб, наприклад, садкам, школам або лікарням утридорога газ продавати, його і так продають їм по 600-800 доларів. Хоча і цей момент, звичайно, присутній. Тендер, звичайно, вносить певні елементи прозорості...», — підсумував експерт.       

 Фокус

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com