Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Правда про українські меблі

Сертифікація меблів в Україні не є обов'язковою. Тому ряд підприємств виставляють на продаж неперевірений, а отже, потенційно неякісний товар. Разом з тим, ціни на меблі українського виробництва продовжують зростати, причому незалежно від місця її продажу.

В Україні є сотні великих і тисячі дрібних виробників меблевої продукції. Щорічно науково-технічний випробувальний центр меблів перевіряє лише близько 70 підприємств. І з них як мінімум 4 відсотки не проходять випробування.

В Україні сертифікація меблів добровільна. Тому перевіряють продукцію тільки ті підприємства, які дбають про свій імідж, про конкурентну спроможність меблів, або хочуть експортувати свою продукцію в країни, де сертифікат є необхідна. Якісні меблі - це не тільки гарний зовнішній вигляд, вона повинна відповідати критеріям надійності і, головне, критеріям безпеки.

За офіційними даними, виробництво меблів збільшилася вдвічі порівняно з минулим роком. Тим часом приватні підприємці говорять про зменшення попиту на меблі. У середньому України міняють меблі раз в 20 років або взагалі раз в житті, а багато хто живе в інтер'єрі, залишеному батьками. Сьогодні нові меблі для багатьох жителів недоступна через фінансові труднощі і безробіття. Тому купуючи мебель в кредит, за ціною сьогоднішнього дня споживач позбавляєте себе від цінових коливань на цей тип меблів, адже ціни на меблі ростуть, як, наприклад, на побутову техніку. Лише за останні півроку ціна на меблі зросла на 20-40 %, заявив президент Асоціації меблевих та деревообробних підприємств України Сергій Сагаль. «Одне із серйозних питань - підвищення цін на деревину. За 3 квартали ціна піднялася від 50 до 100 %. Деревообробники піднімають на матеріали, виробники - на меблі. А ринок не може це спожити. Сьогодні йде стагнація ринку меблів», - вважає він.

Українське меблеві фабрики не працюють сьогодні на повну потужність. І багато підприємств згортають свою діяльність. Засилля імпорту з Китаю, Малайзії, Італії та Польщі, пригнічує вітчизняного виробника. На першому місці, тут, звичайно Китай - завдяки дешевій робочій силі і величезним фінансовим можливостям, меблеві фабрики цієї країни налагодили виробництво «італійських меблів», яку ніяк не назвеш «підробкою», як це могло бути не так давно. Україна, звичайно, не має таких можливостей, і, тим не менш, деякі виробники пішли саме таким шляхом - закупивши передовеєвропейське обладнання та технології, створюють меблі високої якості з місцевої сировини (мається на увазі натуральне дерево).

Експерти радять споживачам покладатися на власний смак і інтуїцію, і не купувати несертифіковану продукцію. Оскільки сьогодні відповідальність за надійність і безпеку меблевої продукції в Україні лежить виключно на совісті виробників.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com