Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ПРОЕКТ «ХМАРА»

Мета: Створення сонцезахисного екрана над населеними пунктами, об’єктами охорони здоров’я і рекреаційними зонами в країнах з спекотним кліматом.

Здійснення проекту на 1-му етапі

За основу для створення екрана взяті розробки в області аеростатичних систем, зокрема, прив’язних аеростатів.

З історії застосування відомо, що вони здатні протягом тривалого часу знаходитися на висоті до 3000 м, а їх спуск здійснюється для профілактичних оглядів і ремонту устаткування через  6 місяців.

Ідея проекту

Над об’єктом на прив’язних аеростатах на висоту близько 300 м або вище піднімається захисний екран у вигляді окремих полотнищ з лінзоподібними газовими ємкостями, здатними утримувати його в стані нейтральної плавучості. Матеріал екрана затемнений напівпрозорий, знизу забарвлений з імітацією хмарного неба, а згори на нього нанесений сріблястий матеріал. При необхідності,  для отримання електроенергії верхня частина екрану покрита сонячними батареями. По периметру об’єкта, що захищається, улаштовуються декілька майданчиків з лебідками для опускання і утримання на тросах 2-3 прив’язних аеростатів. Між ними в горизонтальній площині натягається трос, до якого кріпиться сонцезахисний екран. До тросів прив’язних аеростатів і екрану кріпиться система трубок для подачі води і розпилювання її в повітрі з метою його зволоження і створення комфортабельних умов на території об’єкту.

Автор пропозиції: Володимир РЕПАЛО

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com