Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Столиція Кубані - Краснодар

Катеринодар, нинішній Краснодар заснований в 1793 році як військовий табір чорноморськими козаками (колишніми запорізькими) після приєднання до Росії Західного Передкавказзя переселеними на Кубань. Козацький отаман Захарій Чепега вибрав підходяще місце для будівництва «козачого граду» поблизу з Архангельським редутом, який був закладений А.В. Суворовим ще в 1778 році. Спочатку це був військовий табір, а пізніше зміцнення посилювалися і виникла фортеця. Назва фортеці Катеринодар було взято на честь факту дарування імператрицею Катериною ІІ кубанської землі козакам (дослівно - дар Катерини). У 1860 році Катеринодар став адміністративним центром утвореної Кубанської області, а вже в 1867 році отримав статус міста. З проведенням залізничного сполучення на Північному Кавказі місто стало великим торгово-промисловим центром і транспортним вузлом північного Кавказу.

У період громадянської війни Катеринодар не раз переходив з рук в руки ворогуючих сторін, але в березні 1920 року був остаточно зайнятий червоню армією, і 7 грудня 1920 місто було перейменовано в Краснодар, це ім'я він носить і донині.

Сьогодні Краснодар є столицею Кубані (Краснодарський край), великий промисловий, науковий, культурний центр на півдні Російської Федерації з населенням близько 800 тисяч чоловік.

Географічно місто розташоване на 45 паралелі між Чорним і Азовським морем, тобто практично по центру між екватором і Північним полюсом. Вважається, що на цій широті найбільш сприятливі умови для життя людини.

Краснодар не туристичне місто. Старі пам'ятки в кращому випадку відносяться до кінця 19 століття. Нові рідкість і не примітні. Краснодар претендує на роль бізнес-центру Півдня Росії. Влада більше зацікавлені в тому, як розселити всіх місцевих і приїжджих, і рідко замислюються про те, чи зручно проживати в мегаполісі. В місто в основному приїжджають бізнесмени або туристи, подорожуючі на Чорне море. Для них Краснодар - перевалочний пункт.

Гості міста можуть розміститися в безлічі готелів в основному це свіжі будівлі. Особливою популярністю користуються недорогі готелі Краснодару, які нескладно забронювати зазделегіть через інтернет, або знайти по приїзду.

Найприкметнішими будівлями є Свято-Катерининський кафедральний собор, знаменитий «зелений будинок», будівля нинішнього поштамту, Ощадбанку та художнього музею, колишнього Маріїнського жіночого училища і колишнього Єпархіального жіночого училища.

На території міського парку ім. Горького і на прилеглій до нього вулиці Тельмана знаходяться унікальні пам'ятки природи - трьохсотлітні дуби і гінкго дволопатеве.

Місто може похизуватися безліччю соборів і церков:

- Свято-Троїцький та Катерининський семіпрестольний собори;

- Церква Свято-Іллінська і Святого Великомученика Георгія Побідоносця;

- Церква в ім'я ікони Божої Матері «Всіх скорботних Радість»;

- Богадільня;

- Храм Різдва Христового;

- Уклінний Хрест з іменами Кирила і Мефодія.

Варто відвідати найбільший музей Північного Кавказу - Краснодарський державний історико -археологічний музей- заповідник імені Євгена Дмитровича Феліцина. Тут можна познайомитися з природою Красноярського краю, з його історією, насолодитися найбільшою в світі колекцією амфор античного часу, збільшити свої пізнання в етнографії та археології.

Один з найстаріших художніх музеїв на Північному Кавказі - Краснодарський крайовий художній музей імені Ф.А. Коваленко,. У 1904 році Коваленко подарував місту свою колекцію картин, книг і археологічних цінностей, так і з'явився цей музей функціонуючий донині.

Любителі історії Великої Вітчизняної війни із задоволенням прогуляються по Музею військової техніки під відкритим небом «Зброя Перемоги». Тут розташовуються танки, гармати, зенітки , «Катюша», підводний човен та інші екземпляри техніки часів Другої світової війни. На пам'ятній стелі увічнені імена Героїв Радянського Союзу.

В історичному центрі міста розташовується цікава споруда - водонапірна вежа системи інженера Володимира Григоровича Шухова. Її нерідко називають пам'ятником епохи конструктивізму. Цікаво, що сьогодні у світі збереглося всього 10 гіперболоїдних веж, побудованих інженером Шуховим.

Один із символів Краснодара - пам'ятник Катерині Другій. Встановлений в 1906 році на честь столітнього ювілею переселення козаків на Кубань, проте в 1920 році він був демонтований. У 2006 році влада Краснодарського краю вирішили відтворити історичну деталь міста і звели пам'ятник знову.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com