Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ЗНОВУ НА ПОРОХОВІЙ ДІЖЦІ

Президент мусить ветувати закон про будівництво централізованого ядерного сховища.  Не може ледь за сотню кілометрів від столиці України знаходитись «сухе» сховище місткістю 16,5 тисяч відпрацьованих теплових збірок з усіх атомних електростанцій держави.

Ухвалене Верховною Радою рішення про розміщення у Чорнобильській зоні централізованого сховища для відпрацьованого ядерного палива — хибне. Воно не є адекватним ані у вирішенні проблем поводження із відпрацьованим ядерним паливом, так і в питанні використання Чорнобильської зони.  У Чорнобильській зоні вже існує та продовжує розбудовуватись інфраструктура поводження із відпрацьованим ядерним паливом та радіоактивними відходами Чорнобильської атомної електростанції. Проте додаткове розміщення там централізованого сховища перевантажить Зону об’єктами підвищеної небезпеки.

Чорнобильська зона нібито й Зона, нібито й закрита, але до 4-мільйонного Києва — столиці України, де зосереджені усі «центральні мізки» країни — ледь більше 100 кілометрів. Це означає, що нарощуючи обсяги відпрацьованого ядерного палива та радіоактивних відходів у Чорнобильській зоні, парламентарі одночасно дозволили нарощувати ризики для прилеглих густонаселених регіонів, включаючи столицю.

Більш того, не варто забувати й про те, що транспортуватимуться ядерні відходи до майбутнього централізованого сховища від діючих АЕС через усю територію України. А це створюватиме постійні загрози для здоров’я людей та стану довкілля в районах, через які пролягатимуть маршрути цих перевезень.

Прийнятною альтернативою могло б хіба стати розширення і вдосконалення пристанційних сховищ АЕС для подальшого тимчасового зберігання використаного ними ядерного палива. І навіть вважаючи Чорнобильську зону безальтернативним місцем розміщення централізованого сховища можна було б обрати альтернативне технічне рішення.

Зокрема, замість планованого поверхового сховища (так зване «сухе”) створити на обраному майданчику глибинне сховище свердловинного типу, де відходи ядерного палива зберігалися б без переробки (проте звозились туди лише після необхідної витримки на АЕС) на глибині від двох до чотирьох кілометрів у наявних там кристалічних породах. Таким чином була б забезпечена висока надійність ізоляції радіоактивних матеріалів.

Саме тому Президент мусить ветувати закон про будівництво централізованого сховища ядерних відходів у Чорнобильській зоні, який учора ухвалила Верховна Рада. Я вже звернувся до нього із відповідною вимогою від імені Партії Зелених України.

Щиро кажучи, для мене взагалі дивно, в якому мозку могло народитися це дивне рішення, і невже ніхто з парламентарів не розуміє, на що наражає на страшенну небезпеку не якийсь там абстрактний «український народ”, а, в першу чергу, себе особисто, свою родину та друзів, що живуть у Києві. Всю Верховну Раду і того самого Президента.

Денис Москаль
lb.ua

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com