Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Шокуюче дослідження

Залишитися без дітей ризикують чоловіки, які говорять по мобільному телефону декілька годин в день. Про це свідчить недавнє дослідження австралійських учених.

Експеримент, під час якого здорове сім’я протягом 16 годин піддавалося дії випромінювання, схожого на хвилі стільникових телефонів, підтвердив ушкодження ДНК.

Цей шокуючий факт був обнародуваний 20 жовтня. Він підтвердив раніше проведене дослідження американців. Янкі стверджували, що у чоловіків, що спілкуються по стільниковому телефону часто, кількість живих сперматозоїдів на 40% менша, ніж у менш балакучих громадян.

Щоб провести такий незвичайний експеримент, вчені з університету Ньюкасла побудували спеціальний прилад. Він опромінював сперму на тій же частоті і хвилі, як і звичайний стільниковий телефон під час розмови.

— Після дії випромінювання ми спостерігали значне руйнування структур ДНК в спермі — повідомив професор Джон Айткен, що керував дослідженнями. — Це, правда, перші і попередні дані, але вони викликають серйозні побоювання.

Ушкодження ДНК впливає як на збільшення рівня безпліддя і ризиків викиднів, так і на хвороби, які може отримати потомство. Зокрема, такі ушкодження зв’язують з появою дитячої раки і психічними розладами — аутизмом і навіть з шизофренією.

Дослідження показало, що руйнування ДНК викликає так званий окислювальний стрес. Він трапляється тоді, коли кількість вільних радикалів в тілі перевищує можливості антиокислительных систем організму.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com