Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

За сценарієм Банкової

Верховна Рада ухвалила в цілому Закон про вибори.  За проголосувало 366 голосів. БЮТ дав 62 голоси, НУНС  — 36. Проти — 6 утрималося — 5.

Відповідно до проекту вибори депутатів здійснюватимуться за змішаною (пропорційно-мажоритарною) системою: 225 депутатів обираються за пропорційною системою; 225 депутатів обираються за мажоритарною системою.

Закон встановлює 5% виборчий бар’єр. Блоки участі у виборах не беруть.

Внесений комісією закон також пропонує:

 — визначити, що рішення дільничної виборчої комісії щодо голосування поза межами приміщення для голосування приймається на основі поданої виборцем заяви та довідки медичної установи про стан здоров’я;

 — встановити вимогу наявності ступенів захисту виборчого бюлетеня;

 — визначити, що номери виборчої дільниці виконуються друкарським способом на бюлетенях, так як і номери територіальних округів;

 — забезпечити суб’єктам подання кандидатур до складу ОВК та ДВК право на заміну відповідних членів комісій;

 — забезпечити право для всіх кандидатів в одномандатних виборчих округах подавати кандидатури до складу ДВК.

 ***

 Депутат Анатолій Гриценко вважає, що лідери опозиції у Верховній Раді змовилися з командою президента для ухвалення закону про вибори до парламенту: «Банкова (за підтримки опозиції) прийняла концептуально свій закон, розроблений без опозиції і спрямований проти опозиції, аби Янукович отримав більше шансів контролювати наступний парламент».

Він вважає, що в умовах падіння рейтингу Партія регіонів сподівається на 225 мажоритарників, які будуть нібито «незалежними самовисуванцями»,  але по суті – прихованими «тушками».

Гриценко обурюється, що опозиціонери, делеговані до складу ТСК, «здали принципові позиції» і «дуже швидко погодилися взяти за основу законопроект Банкової».

«Замість того, щоб вийти зі складу ТСК, відчувши непоступливість більшості, і не бути ширмою без жодного впливу з ключових питань, опозиціонери освятили проект Банкової – своєю присутністю в ТСК, своїм підписом під законопроектом і голосуванням за нього в залі»,  — наголошує він.

На думку Гриценка, погодившись підвищити прохідний бар’єр, «опозиція підіграла Банковій у її бажанні законсервувати ни­нішній склад парламенту». «При формальних 5% насправді бар’єр становить 10% (за кількістю мандатів), адже тепер лише половина ВР обиратиметься за партійними списками»,  — заявляє він.

 До голосування опозиція заявляла, що не згодна з трьома питаннями: змішана система 50% на 50% (опозиція вимагала, щоб 75% була пропорційна система, а 25% – мажоритарна), забороною блокам брати участь у виборах і прохідним бар’єром (опозиція хотіла знизити його з 3% до 1%).

Опозиціонери начебто пішли на «вимушений компроміс»,  аби уникнути фальсифікації виборів.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com