Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ЗАКРУЧУВАННЯ ГАЙОК

Зростання соціальної напруженості веде до зростання впливу силовиків. Це добре видно на тлі протестів, які розбурхують Україну.

Про це в коментарі «Хвиле» заявив директор Центру політичного аналізу «Стратагема» Юрій Романенко.

Можливо, за протестами афганців і чорнобильців  значною мірою стоїть Банкова. «Ці події співпадають із засіданнями уряду — коли треба приймати кадрові рішення і визначатися із стратегією виборчої кампанії на 2012 рік. Самі протести не небезпечні — три тисячі чоловік не можуть ефективно протестувати у присутності двох тисяч «беркутівців». «Беркут» у будь-який момент може їх звідти прибрати. Усе робиться, щоб дати красиву картинку. «Беркут» міг зупинити їх ще тоді, коли вони ламали огорожу, адже це логічно. Але другий день підряд протестуючим це дозволяють робити — питається чому»?, — зазначає Романенко.

Звичайно ж, не можна говорити, що АП повністю управляє цими процесами, вважає він. В суспільстві більш ніж достатньо невдоволених владою. Зазвичай, влада використовує керівництво протестних груп, яке вступає з нею у якісь відносини для того, щоб те було більш менш керованим. Основна ж маса протестуючих навіть не підозрює про подібні неформальні стосунки з АП.

Головна мета влади в цих протестах — дати їй можливість діяти на попередження плюс позбавлятися від «цапів-відбувайлів» під приводом народного обурення.

На його думку, сьогодні формується повістка на 2012 передвиборний рік.

«Ця повістка буде суперкризовою. Сьогодні часто можна почути від експертів і журналістів: як Партія регіонів виграє,  маючи стільки провалів в економіці? Позитивна відповідь  лежить в площині безпеки. Коли суспільство залякане, то воно закриває очі на економічний колапс і безправ’я. Кризова повістка обгрунтовує  будь-яке закручування гайок. Це ми вже бачимо на прикладі заяви Януковича про розвинене «терористичне підпілля» в Україні. Підпілля немає, а завдання вже поставлене.  Це означає, що в найближчий рік підніматимуться силовики, які починають перехоплювати реальні інструменти управління у олігархів. При цьому все чіткішою є стратегія блокування виходу на політичну авансцену нових контрсистемних сил», — упевнений експерт.

«Хвиля»

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com