Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

А ВИ, ЕТИЧНИЙ СПОЖИВАЧ?

Фахівці вже не сперечаються про те, чи існують кліматичні зміни. Учені стурбовані збереженням екологічного стану хоч би на колишньому рівні. Допомогти довкіллю і забезпечити майбутнє нашим дітям може кожен з нас, переставши бути надмірним споживачем.

На сьогодні ми живемо великою «мрією нації» про більшу кількість речей, про кращі і більші машини, просторі і сучасні будинки, наповнені технологічнішими приладами. Народилася концепція «застарівання», при якій старий, несучасний або поламаний товар міняють на нову модель. Цей напрям активно підтримується телебаченням і комерційними компаніями. Ми багато працюємо, щоб заробити гроші на такий спосіб життя.

Подумайте, чи дійсно вам потрібен такий великий будинок з вітальнею-стадіоном або безліччю кімнат? Чи потрібна вам величезна трилітрова машина для того, щоб з’їздити в магазин? Чи є необхідність в черговій дрібничці, яка валятиметься у вас удома і, зрештою, опиниться на смітнику. З кожним актом купівлі ставте собі запитання про ваші справжні, а не навіяні рекламою потреби. Треба бути етичним покупцем і закріпити це у своєму образі мислення.

Цікаво, але на Заході адепти здорового способу життя вже давно пропагують етичного споживача, навіть існують терміни «етичний споживач (ethical consumer)» і «етичний консюмеризм (ethical consumerism)». Етичний консюмеризм є цілеспрямованим придбанням товарів і послуг, при якому споживач розглядає  свою купівлю як етичну. Це означає мінімальну експлуатацію людей, тварин і довкілля. Тобто етичний консюмеризм має на увазі вибір товарів, що мають меншу шкоду для довкілля, людей, тварин і інших істот, з позитивним соціальним і екологічним впливом.

Етичний консюмеризм зустрічається також як етичне споживання, етичне придбання, моральне придбання, етичне походження, етичний шопінг або зелений консюмеризм.

У книзі Мелисси Коркхіл «Як бути етичним покупцем» наведена вражаюча думка: «Важливо замислитися на тим, як ми витрачаємо гроші, тому що кожна придбана річ вичерпує ресурси нашої планети в небезпечній швидкості. Зростання рівня викиду вуглекислого газу веде до глобального потепління і кліматичного хаосу. Продовження в такому темпі призведе до смерті міль­йонів людей, не враховуючи тварин і рослин. Якщо ми бажаємо мати майбутнє, нам слід перестати споживати в такій безрозсудній нестриманості. Ми повинні враховувати соціальний і екологічний вплив при кожній купівлі. І нас наслідує це робити для нас самих, не лише для здоров’я планети». Ми можемо робити етичний вибір стосовно усіх сфер нашого життя. Але що і як вибирати? 

Ще півстоліття назад основу харчування складали місцеві продукти, в магазин люди ходили зі своєю тарою, купівлі приносили додому в сіточках. Але зараз звичні для нас овочі можуть привезти з далеких країн, і часто літаком, який вважається серед усіх видів транспорту найшкідливішим для екології. Про походження багатьох продуктів ми навіть не здогадуємося. Переробка їжі досягла свого апогею: чудова комбінація основного компонента і різних стабілізаторів, консервантів, ароматизаторів, піногасників, цукрозамінників...

1. Будьте творчими. На ринках прагніть купувати місцеві, домашні і свіжі продукти безпосередньо у фермера. Правда, вибрати добросовісну «хазяєчку» практично неможливо. Тут допоможе хіба що довіра, інтуїція і спілкування. У цьому сенсі хороша альтернатива ринкам — невеликі органічні магазинчики, що пропонують сертифіковані органічні продукти, вирощені без хімії, з постачанням безпосередньо від фермера.

2. Уникайте купівлі екзотичних і несезонних продуктів. Погодитеся, полуницею ласувати корисно і дешевше влітку. А екзотична папайя або манго зовсім не тієї якості і смаку, як в тропічних країнах.

3. Вирощуйте самі органічні овочі, зелень, ягоди, фрукти у власному саду або в квартирі на підвіконні.

4. Інформуйте ваш місцевий магазин про продукти, які ви хотіли б там придбавати. Можливо, ваш голос буде врахований і побажання виконається.

5. Віддавайте перевагу органічним продуктам, вирощеним без пестицидів, мінеральних добрив, що позитивно впливає на здоров’я людини і довкілля.

6. За справедливу торгівлю. При виборі зарубіжних продуктів віддавайте перевагу товарам, сертифікованим за стандартами справедливої торгівлі Fairtrade.

7. Домашня кулінарія. Приготування йогурту і хліба в домашніх умовах принесе вам задоволення і забезпечить упевненість в кінцевому продукті.

Що таке справедлива торгівля Fairtrade?

Логотип Fairtrade на продукції означає, що продукція сертифікована міжнародним сертифікаційним органом FLO — CERT і відповідає певним вимогам: виготовлена співтовариством робітників за гідну заробітну плату без вимушеної або дитячої праці при дотриманні вимог охорони праці людини.

Мелісса Коркхіл зазначає: «Зайдіть в популярний магазин і кожна річ на продажі матиме приховану історію. Стильна спідниця може виявити сумну історію про неповнолітню робітницю в Бангладеші, яку змушують працювати по 20 годин в день і спати на підлозі біля швацької машини за 50 пенсів (близько 6 грн.) в день».

Справедлива торгівля (від англ. Fairtrade) — організований громадський рух, який відстоює справедливі стандарти міжнародної трудової, екологічної і соціальної регуляції, а також громадську політику, відносно маркірованих і немаркірованих товарів, від ремісничих виробів до сільськогосподарських продуктів.

Близько 7,5 мільйонів фермерів, працівників, їх сімей і співтовариств в 58 країнах мають користь від міжнародної системи чесної торгівлі.

«Справедлива торгівля» вимагає за вироблений фермерами продукт платити на рівні ринкових цін, посилаючи таким чином виклик до світового масового ринку стосовно несправедливого відношення до бідніших і слабкіших виробників. Товари, сертифіковані Fairtrade, часто мають дещо вищу ціну, ніж звичайні, проте споживачі, які дотримуються етичного консюмеризма, усвідомлено вибирають продукт з вищеназваною відміткою. На ринку України присутні деякі імпортовані товари, які сертифіковані за стандартами Fairtrade: чай, кава, шоколад, спеції, локшина, крупи, сумки з бавовни, а також косметичні засоби. Етичними перевагами системи Fairtrade є: гідна заробітна плата для фермерів і виробників, підтримка локальної економіки, зв’язок з іншими культурами, мінімізація екологічної шкоди, вища якість продукції, практика вирощування без синтетичних засобів, підтримка локальних співтовариств (внесок у розвиток охорони здоров’я, освіти).

Жіноча косметика.

1. Зверніть увагу на свої улюблені бренди. Якщо ви не задоволені, напишіть їм лист з вимогою змін.

2. Віддавайте перевагу продуктам без парабенів.

3. Вибирайте продукцію компаній, що не тестують на тваринах.

4. Спробуйте виготовляти домашню косметику.

5. Уникайте продукції, упакованої в полівінілхлорид, замість цього вибирайте в склі або в пластику, який підлягає переробці.

6. Якщо дозволяє фінансовий стан, вибирайте етичні компанії, що виробляють органічну косметику.

Одяг.

1. Використовуйте менше. Збережете гроші і планету, рідше купуючи одяг. Купуйте одяг тільки за необхідності.

2. Відкрийте для себе комісійний магазин, куди ви можете віддати непотрібний одяг.

3. Шукайте на бірці одягу маркування «Справедлива торгівля (Fair Trade)».

4. Вибирайте органічну бавовну, яка вирощується без пестицидів, не вибілюється хлором, не є генно-модифікованою (50% світової бавовни ГМ).

5. Уникайте хутряних виробів.

6. Віддавайте перевагу натуральним матеріалам: бавовні, коноплям, льону, шовку (краще дикому).

7. Купувати одяг в інтернет магазинах Великобританії з доставкою через посередників (http://posredniki.info/category/uk/)

Машина.

1. Купуйте майже нову. Прагніть не купувати нову машину без потреби. Проте, слід зазначити, що нові моделі більш екологічні і менше забруднюють довкілля.

2. Розмір має значення. Купуйте найменшу машину, враховуючи щоденні потреби. Наприклад, ви можете вирішити, що вам потрібна велика машина, щоб їздити до родичів або купувати в будівельному магазині вазони. Але, пізніше виявиться, родичів ви відвідуєте двічі в рік, а будівельний ви відвідуєте раз на місяць, при цьому щодня витрачаєте зайві гроші на паливо. Тому, в таких випадках краще мати маленьку міську машину і при потребі орендувати велику машину або замовляти доставку.

3. Подумайте про те, що можна ділиться машиною з родичами або з сусідами.

4. При купівлі враховуйте економність машини.

5. Не використовуйте машину при коротких поїздках менше 1 км. Краще проїдьтеся на велосипеді або пройдіться пішки.

6. Уникайте пробок і їдьте під час піку заторів тільки при потребі.

Відпочинок, Відпустка, Туризм.

1. Бажано відпочивати у своїй країні. У Україні є багато цікавих туристичних точок, які варто відвідати: Крим, Карпати, Київ, Львів, Одеса тощо.

2. Познайомтеся з еко-туризмом. Зелений туризм пропонує зупинятися в «екосадибах», їсти місцеву їжу, гуляти по довколишніх лісах, збираючи гриби, ягоди і насолоджуючись природою.

3. Вибирайте органічні ресторани, екоготелі.

4. Економте воду і світло в готелях, не вимагайте, щоб вам щодня міняли ліжко і рушники.

5. Віддавайте перевагу місцевій їжі, ніж імпортної.

6. Шануйте місцеву культуру, традиції і звичаї.

7. Використовуйте громадський транспорт, орендуйте велосипед або ходіть пішки. Це хороший спосіб спостерігати за місцевими людьми і понизити забруднення довкілля.

Побутові прилади.

1. Віддавайте перевагу енергозберегаючій побутовій техніці, враховуючи її екорейтинг (energy star, eco — label, A, A+), що збереже ваші гроші і електроенергію.

2. Вибирайте найменші побутові і електроприлади (холодильник, пральна машина, телевізор), задовольняючі ваші потреби.

3. Звертайте увагу на енергозберегаючі «фішки«: є кнопка на холодильнику, яка запускає холодильник в економний режим під час вашої тривалої відсутності, кнопка «ач» при пранні економно справляється при неповному завантаженні.

Висновок.

Не переживайте, якщо не виходить реалізувати усі наші поради. Ми живемо в суспільстві, де людина часом не здатна відмовитися від «неетичних» речей. В цьому випадку поступайте так, як вам підказує ваш світогляд на даний момент.

Але пам’ятайте, що людина вільна не лише вибирати, але і відповідати за свій вибір. Як споживачі, ми маємо змінити світ на краще. Вибираючи етичний продукт, ми підтримуємо відповідальних виробників і голосуємо за кращу екологію. 

Анастасія Ле Хак
natur — boutique.ua

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com