Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Рейтинг падає

Рейтинг Віктора Януковича падає швидше, ніж губив свою популярність його попередник Віктор Ющенко. Про це заявив київський політолог Ростислав Іщенко.

«Першу помилку діючий Президент припустив, коли повернувся до Конституції 1996 року і різко посилив президентські повноваження. З цього моменту він почав відповідати за все, що відбувається в країні, починаючи з фарбування під’їздів і закінчуючи формуванням внутрішньої і зовнішньої політики», — сказав експерт.

«Друга серйозна його помилка полягала в тому, що швидкого і різкого економічного прориву не вийде, Україна не та країна, яка може відмінити світову економічну кризу, а значить, вона буде жити в найближчі роки в умовах кризи і, отже, єдиними обіцянками, які Президент міг виконати, — це його ідеологічні обіцянки своїм виборцям. Виконуючи ці обіцянки, він міг потім розводити руками і говорити, що з економікою у нас криза підвела, а ось ідеологію ми повністю виконали», — зазначив політолог.

Проте, уточнив, Іщенко, «Президент буквально відкритим текстом сказав, що не збирається і не збирався виконувати обіцянки».

«Природно, таким чином, він повністю закреслив свій електорат. Не дивно, що його рейтинг падає ще швидшими темпами, ніж падав рейтинг Віктора Андрійовича Ющенка... Рейтинг Президента коливається в районі 15-18 відсотків і має тенденцію до обвального падіння», — констатував експерт.

«Якщо Віктор Федорович різко не поміняє політику і якщо не повернеться в найближчі тижні, не кажу — місяці, до теми Митного союзу, не розгорне на 180 градусів свою зовнішню політику і не переорієнтується повністю на співробітництво з Росією, в такому випадку питання його президентства — це просто питання терпіння народу», — прогнозує Іщенко.

«Ну, ось, штурмували «афганці» два тижні тому Верховну Раду. Ніхто не очікував, що вони будуть штурмувати. Точно так само в один прекрасний день підуть штурмувати Банкову, і ніхто не буде заздалегідь, за півгодини або за дві години, знати, що зараз терпіння лопне, і ті люди прийдуть і викинуть владу з її кабінетів», — пояснив співрозмовник.

«Влада в умовах тотального невдоволення народу існуючою політичною та економічною ситуацією не має практично ніякої підтримки у виборців. Свої виборці пішли, а чужі не прийшли.

Коли владі життєво важлива підтримка виборців, вона цієї підтримки не має. І найстрашніше полягає в тому, що цієї підтримки не має і опозиція. Тобто зараз ми живемо в державі-фантомі, в якій влада існує сама по собі, і навіть політика існує сама по собі в повному відриві від народу.

Всі діючі політики, незалежно від того, чи сидять вони в Лук’янівському СІЗО, або вони сидять в Межигір’ї, фактично не спираються на волю більш-менш помітної кількості виборців. Це означає, що ця держава не має мандата на своє існування від народу, який в ньому живе», — підсумував Іщенко.

obozrevatel.com

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com