Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

МІГРАНТИ З АЗІЇ НАСТУПАЮТЬ

В Америці, напевно, зраділи б, якби азіатських коропів (товстолобиків) уразила яка-небудь епідемія. Великі озера США і Канади в справжній небезпеці. Величезні риби навіть атакують людей.

Мрія кожного рибалки може обернутися на жах. Нерідко вони досягають метра в довжину і іноді важать як теля — 45 кг, а ще виплигують з води на 3 метри і відкладають по сотні тисяч ікринок за раз. Азіатські коропи стали бідою на найбільших ріках США — Міссісіпі і Міссурі, а тепер вони плавають в прочитаних милях від Великих озер.

Грейг Сондкер, рибалка: «Мого друга ця літаюча рибина ударила в голову, так, що його викинуло за борт. Для нас, рибалок, наступили важкі часи. Інші види риб, втрачаючи прокорм, йдуть з наших вод».

20 років тому азіатського коропа привезли в США і випустили в ставки в Арканзас і Міссісіпі. 10 років тому, після найбільшої повені, ці риби вирвалися у води місцевих рік, але тоді екологи не зрозуміли розмірів загрожуючої катастрофи. Азіатський короп, активно розмножуючись, дочиста знищує планктон і всіх річкових паразитів. Сьогодні нашестя коропів обговорюється в стінах американського Конгресу. У штаті Меріленд спеціально труїли води в ставках, щоб вивести тисячі цих риб. Зараз електричні бар’єри встановлені в 50 милях від Чикаго і озера Мічиган. Вони зупиняють до 98% коропів, які прагнуть попасти в Великі озера. Застосовують і підводні шумові установки і навіть електроди, що нагрівають воду.

Джеррі Расмуссен, біолог: «Якщо азіатські коропи, що вже нанесли збиток в мільйони доларів, все ж попадуть в Великі озера, масштаб катастрофи важко буде підрахувати. Екологічний баланс, що складається протягом тисячоліть, напевно буде знищений цією агресивною рибою. Назавжди можуть зникнути десятки, якщо не сотні видів річкової фауни».

Хто-небудь підрахував, скільки початих з природою експериментів, обертається в результаті катастрофою? Поки на рибних ринках Америки без змін. Сьогодні б’ють тривогу вчені і політики, які лобіюють інтереси рибалок. Коли біду відчує покупець — буде вже пізно.

ForUm

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com